Insändare För militären verkar det största problemet med vapenövningarna i och över Uppsala (Aurora 17) vara att folk kan bli störda av överflygande Jas-plan (se UNT 6/9).

Kärnvapenstater som USA och Frankrike, men alltså även Sverige, Finland och de baltiska länderna, ska öva krig – med avsikt att skydda oss mot rysk aggressivitet. På den ryska sidan av Östersjön äger så en motsvarande övning rum.

Detta får mig att tydligt ­se parallellen med Nordkorea­–Sydkorea där syd ligger i nords skottlinje när USA:s raketramper riktas mot gränsen. För varken Ryssland eller USA har lovat att inte vara den som slår till och använder kärnvapen först.

Ett svenskt Nato-medlemskap, följande på det nuvarande ”värdlandsavtalet” vilket möjliggör sådana här övningar, kan göra oss till ett andra Sydkorea. Blir inte exempelvis Gotland ett utmärkt läge för en USA-bas? Kim-Jong-un och Donald Trump känns ju som en väldigt opålitlig och farlig kombination och Putin–Trump känns inte mycket bättre.

När makten – och för dessa kraftkarlar hela exi­stensen – står på spel, då är det lätt att trycka på fel knapp. Tre skrämmande personer – som har fått sin makt av andra bakom dem.

Kampanjen Stoppa Aurora ser hoten mot vår självständighet och trygghet i den våldsspiral Sverige är en del av. Vi uppmanar till diplomati, samarbete och samtal.

För övrigt: Krig och klimat är faktorer som skapar flyktingar. Och på Gotland stoppas nu sol- och vindkraftutbyggnaden.