Insändare Blir lite lätt upprörd över den stora publicitet som Alexander Rudd får när han kört rattonykter

Absolut inget han ska vara stolt över, men det har fått alldeles för stora proportioner

Handen på hjärtat, hur många av oss har inte gjort detta dagen efter?

Vi har idrottsutövare som är betydligt mer kända än Rudd, på nationell nivå, som begått allvarligare saker, som inte namngivits

Ska bli intressant följa hur UNT gör när kända komiker och anställda på SVT blir dömda för våldtäkter och sexuella trakasserier

Helt plötsligt sätter UNT ut namn och bild på en person som åkt fast för rattfylleri.Man gottar sig i händelsen, och gör ett tvåsidigt reportage om brottet. Jag skulle vilja se den dag, när man gör ett liknande reportage om t.ex en våldtäktsman, eller en hustrumisshandlare!

SVAR FRÅN UNT:S ANSVARIGE UTGIVARE KALLE SANDHAMMAR:

UNT har en ambitiös och nära bevakning av innebandyn, som är en av Uppsalas stora sporter. Vi skriver om det mesta runt Storvreta IBK, och har även på nära håll följt Alexander Rudds väg tillbaka till planen efter de efterhängsna hjärnskakningarna. Inte sällan får innebandyn hela uppslag på våra sportsidor. Därför var det en självklarhet att bevaka även denna händelse stort. Alexander Rudd är en av Uppsalas största idrottsprofiler alla kategorier och nyheten skakade om alltifrån hans egen klubb till innebandyintresserade läsare över hela landet. I skrivande stund är Rudd avstängd från klubben och rattfylleriet påverkar hans chanser att komma tillbaka till innebandyplanen. Utifrån detta anser jag att det var motiverat at slå upp bevakningen stort i tidningen.

När det gäller frågan om rapportering av annan brottslighet så behöver det ena inte utesluta det andra. Till exempel har vi nyligen kört en stort uppslagen artikelserie om sexbrott på internet. När det kommer till namnpubliceringar så måste dessa alltid diskuteras individuellt, men en tumregel är att väga allmänintresse mot hänsynstagande mot den enskilde. Om den misstänkte brottslingen inte är en offentlig person så minskar allmänintresset att berätta vem det är. Dessutom vill vi som regel att det ska finnas en avslutad polisutredning och fällande dom om namnpublicering ska komma ifråga.

I fallet med Alexander Rudd är utredningen avslutad, Rudd har erkänt och fått sitt straff (böter) samt dessutom själv valt att kommentera saken i en intervju med UNT. Att rapportera om rattfylleriet utan att nämna hans namn hade gjort rapporteringen om hur det påverkar Storvreta IBK obegriplig.