Publicerad: 2013-02-02 15:03
Läs upp
Laddar...

Tama hönor blev lönsam hobby

Axel Björk, 13 år, har en ovanlig men lönsam hobby. På familjens villatomt i Östuna föder han upp hönor.

– Jag gillar djur och har haft fiskar, zebrafinkar och undulater tidigare. Men eftersom mamma är allergisk så kan vi inte ha några pälsdjur, säger Axel Björk.
Trots det var hans föräldrar mycket tveksamma när Axel i tioårsåldern började tjata om att få köpa egna hönor.
– Mammas moster och morbröder har hönor och jag tyckte det verkade roligt, säger Axel.
Därför började han bygga ett hönshus på familjens tomt. Han byggde allt själv, men fick hjälp av sin pappa med att använda verktygsmaskiner eftersom han bara var tio år när bygget startade.
– Vi var lite tveksamma till projektet, vi befarade att det skulle ta mycket tid för oss att hjälpa Axel sköta hönorna. Men det har gått över förväntan bra. Axel sköter allt själv, säger pappa Björn-Owe Björk.

Och intresset verkar växa för varje dag som går. Det som från början bara var ett par hönor har nu vuxit till en samling på tio hönor, två tuppar och fem kycklingar.
Kycklingarna bor än så länge inne i villan i en fågelbur med ett specialelement som håller de söta dunungarna lagom varma. Axel matar dem med undulatmat.
– De här är de första som kläckts från ägg från mina egna hönor så det kändes extra roligt när de kom, säger Axel Björk stolt medan han lyfter upp en svartspräcklig liten Elvis, den ende som än så länge fått namn.

Ute i hönsgården visar sig alla hönor och tuppar vara tama och ha egna namn. Det är en självklarhet för Axel. Hans yngre bror har en höna som har blivit extra tam. Den hönan, Mimmi, brukar vilja sitta i knät på folk, vara med ut och åka spark, hon går på promenader med pojkarna och har till och med följt med till skolan en gång.
– När hon ska göra sina behov så hoppar hon av sparken och gör det på marken, säger Axel Björk.
Hemligheten med att få hönor tama är att vara med dem mycket, enligt Axel.
Han har lagt ut mycket pengar på att bygga två hönshus och köpa foder, men han tjänar även pengar på sin hobby. En bra månad kan han tjäna 500 kronor på att sälja ägg.
– Fast nu på vintern fryser äggen sönder om jag lägger ut dem. När det är varmare brukar jag lägga ut ägg i en självbetjäningslåda vid vår garageinfart. Dit kommer grannarna för att köpa äggen, säger Axel Björk.

I hönsgården finns nu flera olika raser. Det tycker Axel är roligt, men är inget som han egentligen planerat. Äggen som blivit hans hönor (och av misstag två tuppar) har han dels fått från en uppfödare, dels köpt i en vanlig matbutik.
Har ägg från affären kläckts?
– Ja, jag köpte sex ekologiska ägg och la dem i äggkläckningsmaskinen. Två av dem är nu hönor, säger Axel som också blev lite förvånad över att det fungerade.
Utöver att sköta om sina husdjur så har Axel tidigare orienterat och nu börjat rida i en killgrupp på Olunda ridskola på fritiden.

Blir det mycket jobb med hönorna?

– Nej. Jag går ut till dem tio minuter på morgonen före skolan och sedan tar det kanske en halvtimme per dag att ge dem mat, vatten, städa i hönsgården och stänga in dem på kvällen. Sedan är jag ute hos hönorna lite mer varje dag också bara för att det är så roligt, säger Axel Björk som i framtiden skulle vilja bli mjölkbonde.

 

Av: Maria Lindblom maria.lindblom@unt.se

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef
018-478 15 80
E-post: knivsta@unt.se

 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »