Sebastian Johans:

Det är en gris på dagis
Text: Johanna Thydell
Bild: Charlotte Ramel
Alfabeta

Enkelt och sött om att vara utanför och längta in. Johanna Thydells bilderboksdebut är inte det mest originella vi sett, men är i gengäld en riktigt fin tonträff som tål att tröskas om och om igen.

Artikelbild

ABC å allt om D
Nina Ulmaja
Bonnier Carlsen

Det finns många ABC-böcker, men årets Augustvinnare är en av relativt få nyutkomna som inte bara är producerad för att det med lite tur är ett lätt sätt att tjäna några extra slantar. Nina Ulmaja är genuint intresserad av alfabetet, och det smittar.

Mormors sjal
Text: Åsa lind
Bild: Joanna Hellgren
Rabén & Sjögren

Åsa Lind gör sorg begriplig, och Joanna Hellgrens bilder växlar fint mellan olika perspektiv. Det är alltid imponerande att läsa upplyftande böcker om svåra ämnen.

Artikelbild

Maria Nygård, bloggare

Lenis Olle
Emma Adbåge
Rabén & Sjögren

I den tredje boken om Leni låter Emma Adbåge sin uppskattade karaktär visa sina sämre sidor. Leni är på besök hos kompisen Olle och gillar inte alls att det står ett par okända glitterskor i hallen. Kul och hög igenkänningsfaktor.

Artikelbild

Sebastian Johans, medarbetare Kulturen, UNT

Borttappad
Shaun Tan
Översättning: Ulla Roseen
Kabusa

Alma-belönade Shaun Tan producerar högst egenartad världslitteratur som vägrar rikta sig till en specifik åldersgrupp. Den mycket detaljerade Borttappad är något så ovanligt som en varm dystopi.

Maria Nygård:

Elin under havet
av Sofia Malmgren
Rabén & Sjögren
Sofia Malmgrens Augustprisnominerade serie om ensamhet, övergrepp och skrämmande fantasivärldar är både fruktansvärd och fruktansvärt fin.

Oblivion High 1
av Johanna Koljonen och Nina von Rüdiger
Kolik förlag
25 minuter med tåget från Uppsala ligger Upplands Väsby och om man ska tro på Koljonen och von Rüdier går näcken i högstadiet där. En smart och välgjord serie i mangastil.

Delirium
av Lauren Oliver
Bonnier Carlsen
I Hungerspelens spår har det kommit en flod av dystopier. En bok som sticker ut i mängden är den andlöst spännande Delirium, som utspelar sig i ett samhälle där kärlek och starka känslor är förbjudna.

Jellicoe Road
av Melina Marchetta
X Publishing
En av årets mest omskrivna ungdomsböcker är precis så bra som alla säger, en magiskt vacker berättelse om att bli övergiven och knyta nya band. Extra användningsområde: när någon avfärdar ungdomslitteratur som för enkel och utan djup är det Jellicoe Road man ska slå i huvudet på dem.

Het
Gilla böcker
Sex i ungdomsböcker är ofta problematiskt. Den erotiska novellantologin Het, som kryllar av bra ungdomsboksförfattare, innehåller däremot välskrivna, pirriga noveller där sex är en positiv upplevelse, utan att för den delen vara perfekt filmsex. Obekvämt att ge någon snusk i julklapp? Tja, man kan ju ge den till sig själv också.

Maria Nyström:

Ture kokar soppa
Anna-Clara och Thomas Tidholm
En bok för alla

Solen är varm och jorden är svart och Ture sätter ett frö. Svårare än så behöver livet inte vara! Ture och hunden Hej är en fantastisk småbarnsserie som nu också kommer i en budgetvariant. En perfekt julklapp till ett litet litet syskon.

Lenis Olle
Emma Adbåge
Rabén & Sjögren

När Leni får den där rynkan mellan ögonen – då är hon inte lätt att tas med! Speciellt inte om någon annan lagt beslag på kompisen Olle. Nej, svartsjukan har inget vackert ansikte men Adbåge gör den begriplig och till slut också hanterbar. Och som vanligt med humoristiska, detaljrika och uttrycksfulla illustrationer. En fröjd!

A B C å allt om D
Nina Ulmaja
Bonnier Carlsen

En Augustprisvinnande fackbok som passar alla åldrar och som på ett lättfattlig och roligt sätt fångat bokstävernas uppkomst och historia.

Hemligheter
(Syltmackor & Oturslivet, Kickflippar&Farligheter, Den stora kärleksfebern)
Anna Ehring
Bonnier Carlsen

Lyckos den som inte har träffat Nisse Berg i Bagarmossen än! Och som har kvar att läsa alla fyra underfundiga och alldeles underbara kapitelböcker, vars avslutande del kommit i höst. Perfekt julfrossa!

Kapitulera omedelbart eller dö
Sanne Näsling
Rabén & Sjögren

Näslings ungdomsdebutroman har ett språk och en attityd, för att inte säga oneliners, som nästan slår knockout på en. Det är en språkfest utan dess like. Och handlar dessutom om två starka och fullkomligt sprakande tjejer som man inte annat kan annat än älska. En enastående bok, nu som pocket!