– Bara ni inte röjer årets tema på showen. Det är hemligt, precis som det varit i alla år, säger Filip Ängeby, ordförande i föreningen Svenska Showorkestern Phontrattarne och saxofonist i orkestern.

Fast några saker avslöjar han i alla fall. Man kommer att få veta hur de fyra mackarna vid Vaksalagatan/Tycho Hedéns väg bildades, se ett väldigt rymligt badkar och lära sig hur man diggar jazz på bästa sätt.

Denna studentorkester som har som har sin hemvist på Norrlands nation, fyller 60 år i år. Som de flesta studentikosa grupper håller de sig med traditioner, varav en del förändras när medlemmarna byts ut efter de studerat färdigt i Uppsala. En årlig Grand show har Phontrattarna dock åstadkommit ungefär 44 vårar. Filip Ängeby är inte riktigt säker, då det varit uppehåll något år här och där. De första showerna gjorde de på Uppsala stadsteater, men numera är den alltså på Reginateaterns scen.

Artikelbild

Årets Grand show har urpremiär i kväll, fredag. Orkestermedlemmarna har gjort allt från scenografi och kostym till orkesterarrangemang och danssteg. För ibland är musikerna också medlemmar i baletten, eller verkar som konferencierer. Kapellmästaren Henrik Helenius ska hålla ihop det hela musikaliskt. Filip Ängeby menar att man kan likna showen vid en nummerrevy och tror att även barn i skolåldern kan ha kul åt årets upplaga.

– Men numren hänger nödvändigtvis inte ihop med scenens tema. Vi har med musikstycken från de mest vitt skilda genrer, från klassiskt till jazz, äldre schlager och pop som vi har gjort storbandsarrangemang till och nya texter, säger Filip Ängeby.

– Vi håller en tämligen hög amatörnivå. Sedan försöker vi ge musiken och texterna en egen twist, ofta humoristisk. Vi tolkar låtar som redan finns på ett nytt sätt. Men vårt extranummer är samma som det alltid har varit. Jag avslöjar inte vilket det är, men de som varit på våra konserter vet vad jag menar.

Själv började han spela saxofon som tioåring hemma i kulturskolan i Karlstad. Nu har han varit med i alla fem år som han varit Uppsalastudent på läkarprogrammet. Till jul blir han färdig med studierna, men är i full färd med att planera höstens jubileumsevenemang på Katalin där äldre Phontrattar ska vara med och med och ge höjdpunkter från orkesterns sex decennier.

Artikelbild

Årets upplaga av Grand Show ges på Reginateatern fram till och med onsdag 18 maj.