• onsdag 25 maj 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Vädersponsor:

Johan Jakobsson

Hårdrock

Johan Jakobsson bloggar om hårdrock och dess många genrer i form av konsertrecensioner, skivtips och intervjuer.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvarFölj min blogg med Bloglovin

Ordos & Gigafauna ikväll

 

Om man skyndar sig hinner man fortfarande ta sig ner till Costeau på Drottninggatan där banden Ordos och Gigafauna lirar under Nemisflagg ikväll. 

 

Så här skriver arrangören:Under 2016 fortsätter klubb Nemis lyfta fram ett antal lokala akter från Uppsala län som är värda att uppmärksammas.

Onsdag 11 maj värmer Nemis upp med lite tyngre rockmusik inför sommarens många festivaler och gästas av Ordos (Ua) och Gigafauna (Ua).

Ur Centre of Gravitys aska reser sig GIGAFAUNA. Bandet spelar tung, dynamisk metal som rör sig i gränslandet mellan hårdrockens catchiga sida och metalmusikens mer extrema gränser med sina rytmiska och melodiska utmaningar. På Nemis ges vi ett smakprov från gruppens kommande platta som spelas in till hösten.
https://www.facebook.com/centreofgravityuppsala


ORDOS ger oss tung solid rockmusik med stonerinspirerade riff. Med en ny fullängdare i bagaget gör sig gruppen åter redo att kravla sig upp ur Studio Underjord för att leverera ett aggressivt, infernaliskt gig med minutlånga vrål.
https://www.facebook.com/ordosofficial/

 

Festivalsäsongen närmar sig

 

Trots att vädret kanske inte håller med mig är vi faktiskt på väg mot ännu en sommar med en massa festivaler. 

En av de jag ser fram emot mest är den festival som är först ut.

Metallsvenskan, som går av stapeln i Örebro 2-4 juni. 

Just det, festivalen utökas i år från två till tre dagar. 

I år blir det ingen fotbollsturnering, men vad gör väl det när de har fått ihop en så stabil lineup med band som Ghost, Paradise Lost, Napalm Death, Havok, The Haunted, Cut Up, Operation Mindcrime, Månegarm, Snowy Shaw, Dark Funeral, Soilwork, The Kristet Utseende och mycket mycket mer. 

I år blir första besöket för undertecknad då jag verkligen inte kan motstå uppställningen. Havok är det som drar absolut mest och det är en av sommarens absolut bästa bokningar. Sedan ska det bli kul att få fota Ghost igen. Det blir en minst sagt hektisk helg. 

 

AC/DC + Axl Rose = Sant

 

I morse kom så beskedet som det ryktats om länge, men som många AC/DC-fans fasat för. Guns N' Roses frontman Axl Rose ersätter bandets sångare Brian Johnson som tvingas sluta turnera på grund av hörselproblem. 

Så här skriver AC/DC i sina officiella kanaler:

"AC/DC band members would like to thank Brian Johnson for his contributions and dedication to the band over the years. As much as we want this tour to end as it started, we support Brian's decision to save his hearing. We are dedicated to fulfilling our touring commitments to all that have supported us over the years, and are fortunate that Axl Rose has kindly offered his support to help us fulfill this commitment."


Detta gäller både den Europaturné som inleds i Lissabon den 7:e maj samt den sedan tidigare uppskjutna USA-turnén.

Om vi börjar med pressreleasen så känns den kall och respektlös mot Brian Johnson som varit bandets sångare sedan 1980. Hövligt men sterilt. Nu har AC/DC aldrig varit den sortens band som tar privatsaker offentligt, men nog hade man kunnat kosta på sig ett lite varmare avsked inför fansen efter alla dessa år. Det går dock helt i linje med bröderna Young om man ska tro Mick Walls biografi om AC/DC. Främst Malcolm målas upp som en kall och cynisk despot, frågan är vad han hade sagt om det här tilltaget om han hade haft möjlighet. Känslan jag fick då var att Malcolm var den som var intresserad av business medan Angus bara var intresserad av musiken. Nu vet vi i och för sig inte hur diverse turnékontrakt är skrivna, men det är ingen tvekan om att detta får Angus att framstå som extremt profithungrig.

Det bästa hade nog varit att hänga upp grejorna, jag har alltid har haft känslan av att AC/DC på grund av sin gruppdynamik förmodligen skulle vara ett av få band som skulle inse när det var dags att sätta stopp. Tänk så fel jag hade.

Cliff Williams, Chris Slade och Stevie Young får ursäkta, men den lineup man nu ställer på benen får mig att tänka på det vingklippta "Ozzy & Friends" som besökte Stockholm Stadion för några år sedan.   

Ersättaren Axl Rose då? Innan Guns 'N Roses drog igång sin "Not in this lifetime tour" var jag väldigt skeptisk när ryktena placerade honom i AC/DC, främst på grund av hans risiga röstform på senare år.

När turnén sedan tog sin början fick jag ompröva min ståndpunkt, vilket jag gjorde med glädje. Visst svajar det lite här och där men överlag låter Axl bättre än på många år. Kanske för att han på grund av en bruten fot tvingas sitta still hela spelningarna, fast han verkar ändå i bättre fysisk form än på länge.

I morse svensk tid spelade Guns 'N Roses på den amerikanska festivalen Coachella, ungefär samtidigt som beskedet från AC/DC kom gästade gitarristen Angus Young bandet på scenen för att framföra AC/DC-låtarna "Whole lotta Rosie" och "Riff Raff", det börjar dyka upp klipp från den första låten på Youtube och Axl låter faktiskt bra. Det låter fel, men han gör det inte dåligt. Det var naturligtvis ingen slump att pressreleasen och gästframträdandet i princip sammanföll.

Ska man döma efter Angus gästframträdande med Guns 'N Roses tycks han köra varumärket AC/DC i botten med ett leende och det går inte att komma ifrån känslan av att han (ja, jag är ändå rätt övertygad om att han har sista ordet i AC/DC:s affärer) nu solkar ner det arv han och hans bandkamrater har byggt upp under så lång tid. 

Kontentan av det hela tycks ändå vara en hel del arga AC/DC-fans som vill återlösa sina biljetter, sedan finns det också sådana som jag. Jag gillar AC/DC men Guns 'N Roses har definitivt spelat en större roll i mitt liv. Jag förstår att det är ett erbjudande som Axl inte kunde tacka nej till, men jag hade hellre sett att han när han nu låter så pass bra hade vårdat och vilat rösten när han har chansen. Det hade varit bättre om han hade koncentrerat sig på Guns 'N Roses turné fullt ut. Nu finns det en viss risk att spektaklet AC/DC + Axl Rose överskuggar Guns 'N Roses återkomst på de stora arenorna.


 


 

Sator gör unik Uppsalaspelning imorgon

 

Imorgon klockan 14 gör tre femtedelar av klassiska Sator en akustisk lunchkonsert på Kulturoasen i Hågaby som Sator trio. 

 Gitarristerna Chips Kiesbye och Kent Norberg samt basisten Heikki Kiviaho kommer att bjuda publiken på bandets låtar i annorlunda tappningar.

Vi kommer naturligtvis att spela det bästa vi har men även några av de mer obskyra ädelstenarna. En och annan noggrant utvald cover kommer också att brännas av. Det man med säkerhet kan säga är att det kommer bli bra, nära, på riktigt och oberäkneligt. Med oss tre på scen med så här pass fria musikaliska tyglar kan I alla fall inte jag riktigt säga vart det kan sluta" säger Kent Norberg.

Borlängebandet Sator är en institution inom svenskt rockliv och har levererat hits som ”I wanna go home”, ”World” och ”I rather drink than talk”. Nu kommer de till Kulturoasen med en specialkonsert för att visa var skåpet ska stå. 1992 fick de en Grammis för bästa hårdrocksalbum, Headquake. Sator har kallats för ”Hultfreds enda husband” då de under 1980- och 1990-talen var en ständigt återkommande del av Hultsfredsfestivalen.

Det är frivillig entré så se till att "dricksa" generöst om ni gillar svänget imorgon! ;)

 

Gefle Metal Festival möblerar om

 

Dessvärre meddelar idag brassarna i Krisiun att de inte kan göra sommarens turnésväng i Europa, men de ersätts i Gävle av en norsk veteran med massor av rutin från bandet Emperor och som soloartist. Det är i egenskap av det senare som Ihsahn kommer att besöka Gefle Metal Festival i juli.

Krisiun blir istället det första bandet som är klara för Gefle Metal Festival 2017. Vill man se Krisiun snabbare än så är de förband till Cannibal Corpse på Sticky Fingers i Göteborg den 18/4 och på Klubben i Stockholm den 19/4.

Så här säger arrangörerna själva om Ihsahn:

"Den norska black metal-legenden Vegard Sverre Tveitan är mest känd som originalmedlem i det banbrytande bandet Emperor. Som soloartisten Ihsahn har han gjort plattor som The Adversary och After där han fört genren vidare och visat att det inte finns några musikaliska begränsingar. 8 april kommer den nya plattan Arktis där han ännu en gång utvecklar black metal-musiken."

 

Några andra förändringar blev det också i helgen, bandet Imber väljer att gå skilda vägar och kommer därmed inte att spela på festivalen. 

Dessutom blev inte mindre än 8 band klara som vunnit festivalens tävling om att spela på festivalen. Dessa är:

 

 

 

Personligen så känns Ihsahn som ett uppköp, inget ont om Krisiun, men Ihsahn har jag velat se länge.

Imber har jag alltid gillat och det är tråkigt att de ställer in, men jag tror inte att någon av dem är riktigt färdiga med musikbranschen. I tävlingssläppet i helgen hittade jag mycket som jag vill se. Hur mycket jag hinner se är en annan femma men Luftslott, Man.Man.Industry, Pueteraon, Serpent Omega och Terminal Function är alla stabila bokningar! 

Namn: Johan Jakobsson
Ålder: 34 
Familj: Föräldrar i Norrland
Bor: Uppsala
Gör: Bevakar hårdrocken i Uppsala, Sverige och Världen
Lyssnar på: Hårdrock/Metal av alla de slag. Country är lite av en "guilty pleasure" 
Favoritgenrer inom hårdrocken: Främst Thrash Metal och Old School Death Metal
Bästa konsertminne: Egentligen alldeles för många att välja mellan men jag är glad och tacksam att jag hann se DIO. 


E-post: unthardrock@gmail.com


Klicka här för att hitta Hårdrock på Facebook.


 

Header Torget