• lördag 21 januari 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Nytt i vinter Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Jonas Anderson

Jonas tecknarblogg

Jonas Anderson bloggar om sitt arbete som tecknare och tipsar om barnböcker och serier.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Nytt i vinter

Det blev vinter till sist. Det har varit ganska kallt ett tag nu och det är vitt på marken.

Genom ateljéfönstret ser jag Lars (vår katt) bearbeta sin senaste fångst. Mest troligt en näbbmus. Nu verkar han dock ha förlorat den i granriset som ligger vid botten av trappen.

Igår anlände ett tungt paket. Det var mina exemplar av de senaste böckerna jag illustrerat åt Nypon förlag. Två nya i Erik-serien, två st i Lea-serien samt Pappa, jag är hungrig!

Mina fem senaste böcker.

Det är alltid lika kul att bläddra i de nytryckta böckerna. Trots att jag vet exakt hur varje sida ser ut så är det alltid lite konstigt att se det i färdig form. Något som jag blev väldigt glad av att se är hur bra tapeten (pärminsidan) blev på Mårtens Pappa, jag är hungrig!

Pärminsidan i boken Pappa, jag är hungrig!

Jag har nu passerat 40 böcker som jag illustrerat åt förlaget sedan 2010. Både Torsten Bengtsson och Mårten Melin som är författarna till alla dessa böcker är ett nöje att jobba med. De skriver roligt, finurligt och spännande. Jag fick ett mail igår att Torsten håller på med några nya böcker om Erik. Det skall bli kul att se vad han råkar ut för den här gången.

En skrynklig en.

Tittade in på Röda Korsets Kupan i Skövde idag. När jag gick ut (efter att ha hittat en riktigt fin vinkaraff) fick jag syn på en bokhylla vid dörren. Ta en bok när du går stod det på en skylt.

Där såg jag ett skamfilat exemplar av en FiBs Gyllene böcker (Little Golden Books). Pärmen saknades och det var allmänt skamfilat. Den skrynkliga elefanten var titeln.

Jag öppnade den och blev direkt såld när jag fick syn på detta stirriga lejon.

Alltså slank den ner i påsen. Jag har ett par Gyllene böcker. Detta var kanske i lite väl dåligt skick. Men gratis är gott.

När jag kom ut så visade jag den för min sambo. Då såg jag vem som översatt den. Pelle Svanslös pappa Gösta Knutsson. Skoj! Jag vet om att han översatte ganska många böcker så det var inte så märkvärdigt. Däremot var det extra kul att se att det var Gustaf Tenggren som gjort bilderna.

Tenggren är kanske mest känd för sitt arbete hos Disney. Han jobbade bland annat med Snövit och Pinocchio. För den som verkligen vill fördjupa sig finns det ett praktverk om honom som kom ut härom året. Gustaf Tenggren - En biografi.

Omstridd hatt

Jon Klassens bilderböcker är hyllade. Jag har skrivit om dem här tidigare.

Hans senaste Vi hittade en hatt har jag inte hunnit skaffa än. Den följer hans två underbara böcker Jag vill ha min hatt och Det är inte min hatt. En hatt står i centrum med två sköldpaddor som båda vill ha den.

Ulla Rhedin har recenserat Klassens senaste. När jag gick bilderbokskursen i Göteborg för ett par år sedan så var Ulla en av föreläsarna. Hon kan sina bilderböcker.

Skräck till 100

Jag fick en signerad bok i julklapp. 100 hemskaste av Helena Dahlgren.

Omslaget till 100 Hemskaste.

Nu har jag börjat ta mig igenom denna lista på författarinnans 100 hemskaste skräckupplevelser. Det är främst bok- och filmtips. Men även lite andra och udda saker. Allt skrivet väldigt personligt men oerhört insatt. Som en skräckfantast så nickar man instämmande.

Listan över böcker jag vill läsa bara växer och växer ju mer jag läser i Dahlgrens bok. Hur skall man hinna och hur skall man våga...

 

Drömmar om Nash

Första världskrigen var ohyggligt. Redan under kriget insåg man att man behövde dokumentera det på olika sätt. Man anlitade konstnärer som war artists (krigskonstnärer). Paul Nash var en sådan.

Min favoritkonstnär Dave McKeans senaste bok Black dog: The Dreams of Paul Nash är en ganska fantastisk skapelse. Serieberättande, måleri och kollage om vart annat.

Black dog.

Han har inte gjort en biografi utan utgått från Nash dagböcker och drömmar. McKean målar upp en drömvärld där vi kan närma oss det Nash var med om under kriget.

Boken kan vara lite svår att följa. Drömmar är inte logiska.

Karaktärerna är ofta överdrivna och nästan groteska. Jag tycker det bara gör dem mer mänskliga.

Jag var alldeles matt efter ha läst den. Både av alla sinnesintryck som McKeans bilder levererar men också på grund av det tragiska i ämnet.

Här en kortfilm om arbetet med boken.

Bloggare: Jonas Anderson Ålder: 44 Bor: I Uppsala/Lidköping Jobbar med: Egenföretagare: Illustratör och grafisk formgivare. Bloggen handlar om: Mitt yrkesliv som frilansillustratör. Tips på barnböcker, serier och andra tecknare som jag inspireras av. Bevakning av festivaler och mässor inom mitt område. Gillar: Böcker! Jag kan spendera hur mycket tid som helst i en bokhandel, antikvariat eller bibliotek. Gillar inte: Att vi nog inte får in fler bokhyllor hemma. Favorittecknare/författare: Hans Arnold, Shaun Tan, Pija Lindenbaum, Dave McKean, Tord Nygren, Jill Thompson, Edward Gorey, Scott C, Per Åhlin, Mattotti, Luke Pearson, Quentin Blake och många, många fler. E-post: bokobild@gmail.com Facebook: www.facebook.com/Jonasbokochbild Hemsida: http://flavors.me/jonasanderson
@CuteNosferatu på Twitter
Följ Jonas Anderson på Instagram: Instagram

Header Torget