Det går inte att förneka att den elektroniska dansmusiken drar in med stormstyrka över Sverige. Och det verkar vara på indiepopens bekostnad som vi nu ser så många elektroniskt orienterade festivaler. Emmabodafestivalen arrangerades för första gången 1988, då med en tydlig indieprofil. För några år sen bytte festivalen inriktning, dumpade popen och satsade på elektronisk musik. Det är publikens efterfrågan som fått festivalen att tänka om.
– Inga kids vill ha indie längre. De som vill ha indie är över 30 nu. Visst, några finns det ju. Men den nya rocken är dj:arna, säger Emmabodaarrangören Håkan Larsson.

Förra året föddes Summerburst och Dans Dakar, två festivaler som helt satsar på elektronisk dansmusik. Summerburst hade förra året 13 000 besökare och utökar i år från en endagsfestival i Stockholm till två tvådagarsfestivaler i Göteborg och Stockholm. Uppträder gör bland andrara Avicii, Tiësto och David Guetta. Summerburst har redan sålt slut på de 18 000 biljetterna till Stockholm.
– Intresset för musiken är så jäkla stort, det har exploderat, säger festivalgeneralen Anders Boström.

Den mer nischade dansmusiken samlas på Dans Dakar i Stockholm. Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet arrangerade i femton år festivalen Pop Dakar. Förra årets byttes popen ut mot dansmusik och blev Dans Dakar. I år kommer bland andra Fool, Familjen och Slagsmålsklubben.
Dessutom arrangeras Air Festival i Sundsvall och West Coast House Festival i Falkenberg för andra året i rad. Den lilla housefestivalen i Falkenberg utökar till två dagar och tror på runt 3 000 besökare.
För den som ändå törstar efter pop är ett besök i Göteborgs skärgård det enda säkra alternativet. Den lilla festivalen Knarrholmen fyller två år och har bokat bland andra Jens Lekman, Alice B och Säkert.

Artikelbild

| Bruce Springsteen har en dubbelkonsert på Ullevi den 27 och 28 juli.

Årets nytillskott i festivaldjungeln är Stockholm Music & Arts som arrangeras av Luger och Dagens Nyheter på Skeppsholmen i Stockholm. Deras styrka ska vara tillgänglighet och en bredd av musik och konst som lockar både gamla och unga.
– Vi gör det för att det känns kul och nytt med en annan form av innehåll. Vi har ingen ambition att bli Sveriges största festival. Det är en exklusiv skara människor som kommer hit, de får en fet upplevelse, säger Niklas Lundell, artistansvarig på Stockholm Music & Art.

Hårdrocksfestivalerna är till synes opåverkade av trender och trampar på likt stadiga elefanter. Giganten Sweden Rock har sålt slut senaste åren med ett besökarantal på runt 30 000. Detsamma gäller för Metaltown med sina 25 000 besökare.
Även småsyskonet Rockstad: Falun går som tåget. Från 1 600 besökare 2008, festivalens första år, till 5 000 besökare förra året. I år finns det 6 000 biljetter som arrangörerna räknar med ska ta slut.