Zahras mamma har dött. Hennes pappa finns inte där fast hon behöver honom. Hon får ta ansvar för det mesta och biter ihop. Hennes lillebror har tagit sin egen sorgeväg och strulat till sitt liv. Alla tre är ensamma tillsammans. Och stolta. Kanske för stolta för att mötas?

– Det är en pjäs om splittrade familjemedlemmar som försöker hitta tillbaka till varandra. Men kan man laga det som redan är trasigt? Handlingen är visserligen tung men det händer mycket fina saker också – det bor en kärlek i sorgen. Precis som i livet, säger Jasmin Sandra som regisserar.

För två år sedan sökte hon jobb som publikvärd på Unga klara i Stockholm. Hon hade nyss kommit hem efter att ha bott utomlands i Chile och längtade tillbaka till det sammanhang hon upplevde på teater Ung utan pung i Rågsved under grundskoletiden.

Artikelbild

| Nypremiär. Nina Rashid och Nidhal Fares, spelar dottern och pappan i pjäsen "Brev till en ängel" som regisseras av Jasmin Sandra. Pjäsen handlar om hur en sprlittrad familj försöker hitta tillbaka till varandra.

– En kväll när jag var publikvärd kom en av producenterna, Katta Pålsson, fram till mig. Hon tog sig tid att lyssna och frågade vad jag var intresserad av, säger Jasmin Sandra som då berättade att hon ville regissera.

Det ledde till att hon senare fick jobb som regiassistent till pjäsen ”Vitsvit” av Athena Farrokhzad. Därefter blev Jasmin Sandra ombedd att skriva ner en tolkning av ”Brev till en ängel” och måste ha gjort det bra. Hon fick uppdraget att regissera den.

– Farnaz Arbabi, som skrivit pjäsen och regisserat den förra gången när den sattes upp, är min mentor och regicoach. Hon vill lyfta dem som vanligen inte är representerade på teatern, säger Jasmin Sandra.

Också skådespelaren Nina Rashid fick fick sin första roll i en pjäs regisserad av Farnaz Arbabi.

– Jag blev fantastiskt glad och kände mig hedrad när jag fick frågan om jag ville ha rollen, säger Nina Rashid.

Var det svårt att förstå och leva sig in i Zahras reaktioner? Dottern som förlorat sin mamma och nästan sin pappa också.

– Nej, i henne kan alla hitta något att identifiera sig med. Det är verkligen något universellt med familjerelationer. I en familj känner man varandra så väl och det kan skapa de finaste situationer men direkt kan det svänga och bli ett motsatt känsloläge, säger Nina Rashid.

Pjäsen ”Brev till en ängel” har satts upp tidigare, men nu blir det nypremiär. Pjäsen ges främst för skolelever men det blir också en allmän föreställning.

– Det ska bli fantastiskt roligt att spela för en ung publik. Medan vi vuxna har lärt oss hur vi ska reagera på teatern är deras reaktioner totalt ärliga, säger Nina Rashid.

Deras budskap till lärarna vars skolklasser går på pjäsen är att bara luta sig tillbaka på föreställningarna och inte jobba.

– Vi är vana vid stojiga miljöer och gillar det.