Jag når Elaine Paige på en raspig telefonledning i hemmet i England, där hon förbereder sig inför den kommande skandinaviska turnén. Efter mer än ett år med Broadwaymusikalen Follies ser hon nu fram mot att göra konserter.
– Det ska bli roligt att få uppträda i Sverige igen, säger Elaine Paige, men tillägger att Uppsala blir en ny och spännande bekantskap.

Elaine Page växte upp i ett fattigt hem där man sällan hade råd med konsertbesök. Men hon minns då hon såg Fred Astaire och Ginger Rogers på tv, och hur hon trollbands av de gamla musikalfilmerna. Senare uppmuntrades Elaine Paige av sina föräldrar – båda amatörmusiker – att följa sitt hjärta och gå en musikutbildning.
– När jag var ung sysslade man inte med musik för att bli känd – man gjorde det för att det var något man bara måste göra. Idag finns en annan medvetenhet om kändisskap i och med talangprogrammen i tv. Att vara känd är ett tufft liv, där man ständigt får vara beredd på att bli avspisad.

Men, tillägger Elaine Paige med ett klingande skratt, hon har aldrig under sin karriär behövt ringa någon utan alltid varit den som blivit uppringd.

Artikelbild

Hur var det då att arbeta med forna Abba-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson i succémusikalen Chess?
– Det var fantastiskt! Jag och Tim Rice (textförfattare och Elaines Paiges dåvarande partner) flög varje helg till Stockholm under en period för att jobba med Björn och Benny. Vi improviserade fram texten och musiken och jag var i högsta grad en del av processen, med en roll som skräddarsyddes för mig. Att få arbeta med Chess var en av de mest spännande perioderna i mitt liv.

Många är de musikaler som Elaine Paige medverkat i, men hon har ändå en klar favorit - Evita.
– Det var Evita som var startskottet för hela min karriär. Jag blir fortfarande aldrig uttråkad av de sångerna - varje gång jag sjunger dem hamnar jag med en gång i rollen.

Till cv:t kan Elaine Paige nu också lägga en helt ny karriär - som programledare för en egen radioshow på BBC Radio, Elaine Paige on Sunday, där hon spelar favoriter från musikaler och filmer.
– Jag älskar att göra radio! Det är så annorlunda mot att stå på scen, och en rolig omväxling till mitt övriga arbete.

Nu väntar en turné i Sverige och Danmark, och senare i år i USA och England. Men är då Elaine Paige sugen på fler musikalroller?
– Inte just nu. Jag älskar att sjunga i musikaler, men det är ett mycket krävande arbete som kräver att man är hemifrån långa perioder. Men jag ser fram mot att göra små konsertturnéer som den här, och så vill jag samla material till ett nytt album.

Fotnot: Den 5 februari uppträder Elaine Page på Konserthuset i Uppsala.