Det är lite av ett historiskt vingsus i biosalongen när Disneys logotyp innan förtexterna på den allar senaste filmen visar en snutt av bolagets allra första biovisade film, "Steamboat Willie". Bolaget har i stort sett lett utvecklingen sedan 1928. Imponerande, i 88 år. Och nu, med samarbetet med den andra giganten, Pixar, fortsätter det hela med än fler barriärbrytande berättelser. Det räcker med att höra Disneys introduktionsmusik för att biodjävulen i en börjar dregla av förväntan.
"Zootropolis" är namnet på huvudstaden i ett land bebott av idel djur. Dessa har lagt forna strider bakom sig och rovdjur och tidigare bytesdjur lever i harmoni och fred. I fokus finns den lilla kaninen Judy Hopps som vill bli den allra första av sitt slag i poliskåren. Hon avråds av alla, inte minst sina närmaste, men hon är envis och skicklig och lyckas ta sig igenom polisskolan med högsta betyg. Redan här bjuder filmskaparna på hur många roliga scener som helst när den lilla varelsen kämpar på lika villkor med elefanter, noshörningar och andra lite större konkurrenter.
Judy får på amerikanskt filmvis sträva på mot nedlåtande kolleger och en motvillig chef. Hon startar som parkeringsvakt och möter där den hale trickstern Nick Wilde, en räv på villovägar. De möts igen när Judy nosar upp ett olöst fall som chefen ger henne 48 timmar att lösa, en smått omöjlig uppgift, eller. ..
Som så ofta blir man direkt imponerad av all den fantasi och - kan jag tänka mig, trots all datorhjälp - allt tålmodigt detaljarbete som lagts ned. Här finns hur mycket som helst av små roliga saker att glädjas åt. Bara av hur varelserna här har anpassat staden till att passa alla, små som stora, finns mycket att lära för dagens stadsplanerare.
Som man kommit att förvänta sig från både Pixar och Disney är det mycket av referenser och blinkningar till andra filmer. Det mesta lär gå över huvudet på de minsta - som nog inte ska se denna film med en del otäcka scener hur som helst - men för oss äldre är det roligt. Man kan ju också ha tävlingar om vilken som hittar flest titlar. Jag kan bjuda på till exempel "Gudfadern" (förstås), "Hunger Games", "Avatar". "Polisskolan" och, ja, lite får du göra själv.
Den som sett vilken som helst av de otaliga amerikanska polisfilmer som gjorts känner direkt igen sig. Inte minst också de som är bekanta med Aisopos fabler.
"Zootropolis" är inte bara en rolig film. Den har ett budskap om tolerans och vänskap också. Det fredliga samhället håller på att få en ände när plötsligt vissa av rovdjuren blir dödligt aggressiva. Det ropas från majoriteten om nedärvt dna och krav på hårda tag. Att hjälten är en liten kaninflicka drar ju inte ned direkt. Allt detta görs utan att man känner att pekpinnarna stör.
Man kan välja på engelska eller svenska röster till visningarna. Figurerna är ju lite anpassade till de engelska men de svenska - som jag såg - görs mycket bra och säkert av namn som Hilda Henze, Jakob Stadell, Vanna Rosenberg, Cecilia Frode, Wille Craaford och Erik Haag. Går hur bra som helst att se (höra) den versionen.
Lite roligt i vår så sönderstressade tid att det är sengångarna som blir publikfavoriter.