FYRA KAJOR

Frantz

Drama. Året är 1919, första världskriget har precis tagit slut och den tyska änkan Anna sörjer sin fästman Frantz som dött vid fronten. Så möter en man som utger sig för att vara Frantz bäste vän. Francois Ozon överraskar i denna långsamma film som mestadels utspelar sig i svartvitt. Desto färgstarkare är Paula Beer som är helt suverän i huvudrollen.

FYRA KAJOR

Hitlers Hollywood

Dokumentär. Filmkonsten har förstås redan från början varit ett mäktigt propagandaverktyg. Den här sammanställningen berättar historien om den viktigaste och mest dramatiska tiden i den tyska filmhistorien. Det tredje rikets filmvärld var en tungt censurerad bransch som samtidigt längtade efter att bli den tyska drömfabriken.

TRE KAJOR

Baby-bossen

Animerat. Visst är det babyn som bestämmer. Det vet alla som välsignats med en superkrävande liten gulleplutt. I den här fantasifulla historien, om det traumatiska i att få ett syskon, är det bokstavligen en boss som dimper ner. Och inte minst blir det hans bror som får ta smällarna och ser honom som han är: En fullvuxen streber i en liten gosig kropp.

TRE KAJOR

John Wick

Actionthriller. Denna gång får Peter Stormare ta över efter Mikael Nyqvist som rysk maffiaboss mor Keanu Reeves Hongkonginspirerade hämnare. Den haltande logiken och de stereotypa gangsterporträtten är en del av filmens självmedvetna charm, liksom den svarta humorn. Int minst den snygga filmningen höjer filmen över genren.

TRE KAJOR

Patriots Day

Actionthriller. Bombdåden vid Boston Maraton förvandlas till förutsägbar men nagelbitarspännande tragedi-action när regissören Peter Berg filmatiserar attentaten och den efterföljande jakten på gärningsmännen. Det är snyggt gjort och en spännande jakt fast man vet hur det ska gå. Men den heter inte för inte just ”Patriots day”. Med Mark Wahlberg.

TVÅ KAJOR

Chips

Actionkomedi. Det har gjors några gånger förr: två korkade snutar ska reda upp i den undre världen men lyckas bara göra det än värre. Dax Shepard och Michael Peña tillhör inte de mest lyckade även om de drar ned några storgarv under historien gång. Kontrasten mellan paragrafryttaren och gatufixaren lyckas emellanåt få historien att lyfta.

TVÅ KAJOR

Power Rangers

Fantasyäventyr. Tonåringar blir superhjältar i ”Power Rangers”, tv-serien som skapade debatt på 90-talet. Nu har fenomenet fått nya filmkläder, men så värst modernt blir det inte. Men vilken 11-åring skulle inte önska sig lite superkrafter. Att rädda världen dessutom mot ondskefulla intergalaktiska superskurkar som Rita Repulsa (Elisabeth Banks).