– Det är fantastiskt att vara i Uppsala, Carl von Linnés födelsestad. Blommor tillhör mina favoritmotiv, både levande och vissnade. Klaus (Pontvik, konstnärlig ledare för Uppsala internationella gitarrfestival) visade mig Botan och Uppsala i lördags när jag kom. Det pågick visst en kulturfestival också. Underbart med så många scener med musik i hela stan, säger Pattie Boyd.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd kan själv sägas vara en del av pophistorien. För många är hon känd för sina äktenskap med musiker, mitt i värsta popperioden på 1960- och 1970-talet. Med George Harrison, gitarrist i The Beatles var hon gift 1966 - 1977 och med gitarristen Eric Clapton 1979 - 1988. Men hon är också fotograf och var det redan då.

– Jag fick min första kamera samma år som jag började arbeta som fotomodell, när jag var 18 år. När jag blev plåtad passade jag på att fråga fotograferna om olika teknikaliteter när man tar bilder och på så sätt lärde jag mig mer och mer.

Artikelbild

| En favoritbild. Pattie Boyd tillsammans med dåvarande maken. bilden togs med självutlösare som klickade en aning sent. "George har hunnit vända bort blicken, jag tror han tänkte på musik", säger Pattie Boyd.

Det var under åren som fotomodell hon lärde känna the Beatles. Pattie Boyd berättar att hon vid ett tillfälle trodde att hon hade gått till en audition för en reklamfilm. Så när hennes agent ringde någon dag senare och sa att hon fått en roll i the Beatles kommande film "A hard days night" ("Yeah, yeah, yeah" 1964) blev hon både förvånad och jättenervös. För skådespelare var hon ju inte.

– Jag blev tillsagd att ordna en skoluniform och att lära mig en replik med ett enda ord, "Prisoners?". Jag och en tjej till klev på ett tåg i London och vid en liten, liten station ute på landet klev de fyra unga männen i The Beatles ombord. Scenerna filmades sedan på tåget medan det rullade. Vi tillbringade tio timmar i bandets sällskap där och de var verkligen trevliga.

Med George Harrison blev hon ett par och något år efter hon skilt sig från honom gifte hon om sig med hans gode vän Eric Clapton. Visst umgicks Pattie Boyd i en krets av musiker och andra kändisar, men hon hade också vänner som inte var ett dugg kända. Hon fotograferade både i det mer vardagliga livet och i miljöer och situationer mitt ibland världsstjärnor och ikoniska musiker under 60 - och 70-talet, där ingen annan hade insyn.

– Men de där bilderna var mer för privat bruk och efter separationen med Eric (Clapton) la jag negativen i en låda som jag glömde bort i 15 år. Då frågade någon mig om jag hade bilder kvar från den här tiden och jag plockade fram dem. Det var verkligen fascinerande att se de gamla bilderna och inte alls så smärtsamt som jag hade trott. Tiden hade skapat distans till mina minnen och det var bara roligt och spännande att se vad jag hade fångat med kameran.

Artikelbild

| Många vänner. trivsamt kalas, där bland andra ringa Starr känns igen längst till vänster. men alla är inte kändisar på Pattie Boyds bilder från Beatlestiden.

Hon började så småningom att försörja sig som fotograf i stället för att vara fotomodell. Första professionella uppdraget minns hon var ett överdådigt julbord som hon fotograferade för en engelsk dagstidnings helgbilaga 1986. Numera är hon medlem i anrika Royal Photographic Society och hennes bilder har ställts ut i bland annat Dublin, Sydney, Toronto, Moskva, i ett flertal städer i USA liksom i Japan.

New York Times publicerade hennes självbiografi "Wonderful tonight” 2007 där hon berättar om livet i popmusikens frontlinje. Bland annat hur hon är upphovet och inspirationskällan till tre verkliga monsterhittar, Beatles "Something" som George Harrison skrev till albumet "Abbey Road" och Eric Claptons båda låtar "Layla" och "Wonderful tonight".

Artikelbild

| Vänner. Musikerna Eric Clapton och George Harrison var goda vänner och båda har varit gifta med Pattie Boyd.

Numera är hon gift för tredje gången och hennes nuvarande man är inte alls musiker.

– Jag kan verkligen sakna att inte höra levande gitarrmusik om kring mig hela dagarna. Numera blir det mest från radion. Men jag har kvar många vänner från den här tiden, som Eric och Ringo. Det är viktigt och värdefullt att hålla kontakt med gamla vänner, tycker jag.

– Det är magiskt att få ta del av rockhistorien genom Patties Boyds kameraöga! I tre års tid har jag arbetat för att få Patties fotografier till Uppsala, säger Klaus Pontvik, producent för utställningen och festivalchef för Uppsala internationella gitarrfestival.

Utställningstiteln är "George, Eric and me. A personal Collection" och bilderna hänger i restaurangdelen på Konserthuset. Under måndagskvällens invigning berättade Pattie Boyd till en diabildsvisning. Just det kan höras och ses igen under själva Gitarrfestivalen 13 oktober, då Pattie Boyd återkommer till Konserthuset.