Många förknippar nog Stockholms Konstsim Herr med Måns Herngrens film Allt flyter om ett gäng medelålderskrisande män som börjar träna konstsim. På Forsgrénska badet i Stockholm kunde man under gårdagen se dessa tolv herrar ”på riktigt” i den småcharmiga föreställningen Män emellan som handlar om manlig vänskap. Föreställningen är signerad av den välkända koreografen Efva Lilja som tillsammans med årets världsmästare, Stockholms Konstsim Herr, skapat en blandning av den konstart och sport de företräder.

Men man har också infogat undervattensprojektioner samt Per-Henrik Mäenpääs stämningsfulla och manligt råa musik vilket skapat ett spännande allkonstverk. Det är olika bilder av män som presenteras, de flesta av den gängse mannen som konkurrerar, som leker med modellbåtar, spelar luftgitarr, dricker öl och slåss. Samtidigt finns också motbilden där: män som ömsint omfamnar varandra, män som vågar gå sin egen väg, män som pekar ut andra vägar än den färdigstöpta. Det är vackert i många stycken, ofta rörande men också allt för spretigt för att riktigt ha den där skarpa klingan i sitt tilltal.

Mest av allt tilltalas jag ändå av den lekfulla tonen, glädjen i hela projektet. För det är något visst med män som badar, män som tar sig rätten, män som vågar ta plats utanför de gängse ramarna.