–Man ska inte vara rädd för blod och svett, höga ljud eller starka ord. Vi är sminkade som black metallband och har ett annat tilltal till publiken än man är van vid i dansföreställningar, säger Amanda Apetrea.

Tillsammans med Halla Ólafsdottír gör hon Beauty and the Beast på Uppsala stadsteater till musik av artister som Rage Against the Machine och Robbie Williams.

Som en urladdning från högljutt, vilt och agressivt till finalens jubel, en föreställning med otaliga referenser till sex, våld och förtryck , beskrev en recensent showen efter framförande på Moderna Dansteatern i Stockholm i höstas.

–Vi använder både kropp och röst. Vi är ett band som gör come back. Allt är glittrigt och för mycket. Folk blir blåsta baklänges i sina stolar! Men det handlar om kärlek. Vi jobbar alltid med kärlek, säger Amanda Apetrea.

Hon och Halla Òlafsdottìr är utbildade dansare och koreografer vid Balettakadedmien och Danshögskolan i Stockholm. Med på scenen finns också skådespelaren Lisen Rosell.

–Hon är vår ”special guest” och gör ett aggressivt hårdrocksnummer. Och så har vi ett förband med lokal anknytning, Siri Hjorton. Både hon och jag är från Uppsala. Och jag, Lisen och Siri tillhör ÖFA-kolletivet, säger Amanda Apetrea.

Beauty and the Beast tar ungefär en timme. Men kvällen är inte över för det. Direkt i anslutning till föreställningen är det Tuppslutfest i Uppsala Stadsteater så länge krafterna hos scenkonstnärer och publik räcker