Uppsalaunderhållaren Jacke Sjödin har samlat sina nya arbetskamrater för en första dejt. Trots den strålande vinterdagen utanför Katalins fönster talas det inomhus mest om våren. I april ska nämligen gängets lunchkabaré vara färdig att visas för godsmagasinets sopphungriga och underhållningstörstande publik.
– Det kommer bli ett sceniskt brödfat med allt från småkakor till surdegsbröd. Alltså alla olika typer av underhållning, säger Jacke Sjödin.

Runt honom sitter pianisten Micke Skoglund, skådespelaren Andreas Nilsson och artisten Helen Sjöholm. Tisdagar till fredagar under april kommer de att spela sin entimmeslånga föreställning framför de lunchätande gästerna.

Trots att manus ännu inte är skrivet känner ensemblen sig säkra på att deras koncept är ett vinnande ett.
– Det blir en timme under lunchen för att man ska hinna med under en jobbdag. På kvällar och helger vill man kanske vara med familjen så då är det här ett bra alternativ, säger Jacke Sjödin.
– Sedan är det något väldigt anspråkslöst med både konceptet och soppan som maträtt – man sitter ned tillsammans, äter sin varma soppa och har trevligt, tillägger Helen Sjöholm.

När idén kom till Jacke Sjödin var den mer en känsla än något annat. Att för egen del komma ifrån ”småbarnsträsket” genom de korta dagsföreställningarna lockade, precis som samarbetsformen med övriga i ensemblen. Men längre än så har han egentligen inte kommit.
– Jag skriver nästan jämt med tajt deadline, men håller den alltid. Dessutom lyckas man fånga in mer aktuellt material om man drar ut på skrivandet, säger han.

Artikelbild

| Helene Sjöholm.

Och de dagsaktuella iakttagelserna tycks vara viktiga. Delar ur föreställningen kommer att förändras under månadens gång för att innehållet ska vara uppdaterat.

På frågan om hur reaktionerna var när Jacke Sjödin ringde och berättade om sitt ofärdiga koncept ger deltagarna något olika svar:
– Vi lade på, säger Anders Nilsson rappt med ett leende på läpparna och fortsätter sedan:
– Det korta formatet känns skönt och vi har bara den här timmen så det vi gör måste vara tajt och bra.

– Jag säger alltid ja när Jacke frågar om något projekt, det brukar bli så bra, menar Micke Skoglund.

– Efter att jag gästade Jackes julshow så kände jag att jag ville göra något mer och det här formatet passar mig perfekt, säger Helen Sjöholm som bland annat sjöng duett med Jacke Sjödin på Stora Tabberaset 2012.

I ett svarsmail rörande lunchkabarén skrev hon ”Det låter som att det kan finnas plats för nya sceniska piruetter”, något som Jacke Sjödin menar beskriver känslan bakom vårens revyluncher perfekt.