– Jag var nära vän med Tage Danielsson, och om jag inte tar fel, så var det 1958 som Hasse kom till Uppsala. Han hade kläckt idén om Mosebacke Monarki och vi andra tyckte den var så rolig, säger Hans ”Hatte” Furuhagen, antikhistoriker, hedersdoktor och tv-producent som studerade i Uppsala.

I många år kom han att arbeta ihop med Hasseåtage, framför allt i tv-programmet Mosebacke Monarki som sändes i radio men också en period i tv.

– På mötet i Uppsala spånade vi vidare på Hasses idé, hans behövde folk som kunde skriva manus, och vi var bland andra Carl-Uno Sjöblom och Carl-Gösta Widstrand som kände Hasse från Lund, säger Hatte Furuhagen, som vid tiden för mötet själv skrev tillsammans med Tage Danielsson skrev spex till Östgöta nation.

Senare kom Moltas Eriksson, som var verksam som psykiater vid Ulleråkers sjukhus, också med i produktionen. Han var både sångare och skådespelare.

– Vi höll på med Mosebacke Monarki i 25 år. Sedan producerade vi hemskt många andra radioprogram, säger Hatte Furuhagen.