– Ja, det är svårt att inte oroa sig. I två och ett halvt år har jag åkt runt och pratat med journalister, chefredaktörer och fackförbundet. Särskilt illa är att på så många orter i Sverige får befolkningen leva helt utan lokala medier, sa Alice Bah Kuhnke.

Men det är inte enbart små medieföretag i Norrlands inland som har allvarliga problem.

– UNT är en av landets största och starkaste regionala tidningar men även vi tvingas göra hårda prioriteringar, i första hand på grund av konkurrens från aktörer som inte bidrar med en gnutta lokal journalistik från Uppland, sa chefredaktör och vd Kalle Sandhammar, samtidigt som han påpekade att läsningen av UNT stadigt ökar.

Artikelbild

– Det är stor efterfrågan på journalistik, sa han, och svarade ja på Kuhnkes fråga om det är lokala artiklar som ökar mest.

En annan fråga som kulturministern ville ha svar på var när UNT skulle börja ta betalt för den digitala läsningen. Alice Bah Kuhnke fick veta att andra tidningar i NTM-koncernen redan gör det och att turen förhoppningsvis snart kommer till UNT.

Trots det höga tempot på besöket, stannade Alice Bah Kuhnke till i slussen utanför tryckeriet och andades in doften av trycksvärta. Det verkade som om hon hade velat öppna tryckeridörren för att få uppleva hela processen där inne. Men det var det inte tal om. Tidsschemat skulle hållas.

I den mediautredning som Alice Bah Kuhnke själv tillsatt konstateras att läget för landets medier är utomordentligt allvarligt; allt fler kommuner saknar journalistisk närvaro; antalet journalister minskar, liksom användningen av de traditionella medierna samtidigt som fejknyheter brer ut sig och allt fler människor attraheras av förenklade politiska budskap och halvsanningar. I utredningen står också att behovet av statligt stöd kommer att öka för mediebranschen.

Artikelbild

Kommer det något nytt statligt stöd?

– Hur det att blir är för tidigt att svara på nu. Hittills finns många olika förslag men också väldigt delade meningar om vad som behöver göras.

Artikelbild

När vet du det?

– Det kan jag inte heller säga på nu. Men det blir innan valet om ett och ett halvt år.

Alice Bah Kuhnke själv är storkonsument av tidningar, och läser mest digitalt men också i papper.

Vilken del läser du först?

– Kulturdelen förstås, svarade Alice Bah Kuhnke, innan hon och hennes medarbetare susade vidare.

Nästa stopp var Kulturskolan och därefter ett möte med Uppsalas stadsarkitekt i nya stadsdelen Rosendal.