Hon har gjort kometkarriär som serietecknare, radiosatiriker, feminist och poddare. Och den som lyssnade på hennes Sommarprogram i P1 2013 minns det nog – hela programmet handlade om mens. Idén fick hon när en manlig serietecknare sa till henne att han hatade serier av kvinnor för att de bara handlar om mens.

Vana att prata i radio har hon sedan "Tankesmedjan" i P3.

Liv Strömquist har gett ut sex serieböcker och i bokförlagets kommentatorsfält har ett hängivet fan skrivit: "Liv Strömquist for statsminister".

Artikelbild

| Repetitionerna av "Uppgång och fall" pågår för fullt. För regi och dramatisering står regissören Sara Giese.

Får vi se dig som statsminister?

– Absolut inte!

Varför då?

– Jag skulle bli en partipolitisk totalkatastrof. Politiker har en helt annan uppgift än jag som satiriker. Partipolitik är inget för mig. Att föra fram en enda linje och inte få ändra åsikt skulle jag aldrig klara. Jag vill förstå politiken på ett intellektuellt plan, säger Liv Strömquist, som inte är den som slänger ur sig one-liners på sociala medier.

Artikelbild

Liv Strömquist vill undersöka saker och ting grundligt. Hon är inte den som öser ut tyckanden i sociala medier.

Istället vill hon utforska saker och ting grundligt. För ett år sedan utsågs hon till hedersdoktor vid Malmö högskola, vid Fakulteten för lärande och samhälle.

Har du drabbats av troll och näthat?

– Nej inte överdrivet. Jag tror inte att näthatare går in i bokhandel, köper en bok av mig och läser flera kapitel. De föredrar nog att reagera på lösryckta citat på typ twitter. Fast det är klart att det finns folk som tycker: "Fan va dålig du är" om mig, och det har de all rätt att göra.

Har du haft nytta av dina studier i Uppsala?

– Absolut! Jag har alltid haft ett stort intresse för litteratur och det märks i mina böcker, inte sällan dyker en författare upp. I "Prins Charles känsla" var det till exempel Victoria Benedictsson, säger Liv Strömquist, som studerade i Uppsala direkt efter gymnasiet.

I "Uppgång och fall"– som nu blir pjäs – figurerar en helt annan författare, nämligen Ayn Rand. Hon, en extremt högerorienterad skribent som ville slå sönder all social empati, har fått en framträdande roll. När Centerns Annie Lööf utsåg Ayn Rand till en av 1900-talets största tänkare, ansågs det kontroversiellt.

– Fast Ayn Rand ingick inte i kurslitteraturen i Uppsala. Hon är en omdiskuterad sciene fiction-författare, tillägger Liv Strömquist.

Och det är så här hon jobbar. Liv Strömquist reagerar på fenomen som säger något om vår samtid. hon kör det i sin satiriska blender och ut kommer vassa, humoristiska seriestrippar som avslöjar sakernas (ofta bedrövliga) tillstånd. Hon lockar fram igenkänningens asgarv hos många, men såklart inte alla. I fjol kom serieboken ”Uppgång och fall”, som lånat sin titel från Ebba Gröns låt med samma namn.

– Det var min favorilåt under tonåren. Många år senare hörde jag den igen och tyckte att känslan passade, den innehåller mycket samhällskritik, säger Liv Strömquist.

Vad handlar "Uppgång och fall" om?

– Om de största och viktigaste politiska frågorna just nu. Och varför det ska vara så svårt att lösa dem! Klimathotet, kapitalismen och den ojämlika ekonomiska fördelningen globalt sett. Det är frågor som rör vår överlevnad men inget som vi ens diskuterar, säger Liv Strömquist.

Att väcka intresse för den frågorna ser hon som en utmaning, och metoden är humor.

– En orsak till att folk inte bryr sig om de svåra frågorna kan vara att de låter trista. En annan är nog vår tillvänjning till dagens mediadramaturgi som satsar på klickvänliga artiklar, ofta lättläst eller sådant som snabbt lockar fram känslor.

Liv Strömquist har också pluggat samhällsinriktade ämnen och tänkte sig att jobba med bistånd, gärna inom Sida. Men tecknandet, som hon ägnat sig år sedan hon var barn, tog överhanden, och lusten att skriva skönlitterärt. Under studietiden märkte hon att serierna gick att sälja och så har det fortsatt.

Dessutom deltar hon i två poddar: "Lilla drevet" som följs av cirka 80 000 och "En varg söker sin pod" med runt 30 000 – 40 000 lyssnare.

– Med poddarna måste det finnas något absurt, oväntat eller att man pratar om ämnet på ett sätt som man inte brukar. Men när jag gör en seriebok väljer jag hellre ämnen som bekymrat mig en tid, istället för att diskutera frågor som är obetydliga och saknar relevans i ett större perspektiv.

Hur har det gått till när "Uppgång och fall" blivit en pjäs?

– Regissören, Sara Giese, som skrivit manus till pjäsen, har fria händer. Vi har jobbat ihop tidigare och jag tror det konstnärliga resultatet blir bäst om jag inte lägger mig i alls.

Det är inte första gången som hennes serieböcker blir teater. Kritikerrosade pjäsen "Liv Strömquist tänker på dig" sattes upp på bland annat på Dramaten 2014. Då skrev hon själv manus, tog delar från olika serieböcker och la till nyskrivet.

På lördag är det premiär för "Uppgång och fall" som visas på Uppsala stadsteater, på Lilla scenen.