Känner du igen låtar som ”Vår bästa tid är nu” och ”Jag är som jag är”? De är hämtade från musikalen ”La cage aux folles”. På Broadway i USA var urpremiären 1983. På Uppsala stadsteater är det en uppdaterad version som har premiär lördagen 14 november.

– Det är en bra historia som verkligen handlar om något. Men vi har ändrat fokus i manus och dragshowinslagen har fått en uppdatering. Vi ville ju inte att det ska bli en hyllning till 1980-talet, utan en mer modern historia som ytterst handlar om jämlikhet och rättvisa, säger föreställningens regissör, Ronny Danielsson.

Handlingen utspelas i klubbmiljö där mycket händer backstage och det finns flera kärlekshistorier invävt. Makarna Albin, spelad av Fredrik Lykke, och George, som görs av Gustav Levin, driver en nattklubb tillsammans. De har gott stöd av barägaren och vännen Jacqueline, vars roll Gunilla Backman gör. När makarnas son, spelad av David Alvefjord, en dag berättar att han förälskat sig i en stockkonservativ politikers dotter, så vill han att föräldrarna för en enda kväll ska skärpa till sig och bli ”vanliga” när fästmöns föräldrar ska presenteras för dem. Men hur ska de ta sig igenom denna kväll, fylld med lögner och relationsbedrägeri?

Artikelbild

| Gustav Levin i rollen som George har ett samtal med sonen, som gestaltas av David Alvefjord i Uppsala stadsteaters musikaluppsättning "La cage aux folles".

Ronny Danielsson menar att sonen förmodligen försvarade sina båda pappor när han var yngre och att han fortfarande gör det. Men också att han inte vet av något annat än att vara barn till två pappor.

– Vad man vågar stå för, vilka erfarenheter som man än bär på, det är dagsaktuellt, säger skådespelearen och musikalartisten Fredrik Lykke, Albin i ”La cage aux folles”.

Han har tidigare gjort succé i roller som Berger i ”Hair” på Stockholms stadsteater och professor Higgins i ”My fair lady” på Göteborgsoperan. Men nu ska han alltså gestalta homosexuell klubbägare, samt dennes alter ego, dragshowartisten Zaza.

Även Gunilla Backman är en namnkunnig musikalartist både i Sverige och i London. Kanske mest för rollen som Donna i uppsättningen av ”Mamma Mia” på Cirkus i Stockholm.

Artikelbild

| Dansare i La cage aux folles på Uppsala stadsteater.

– Men jag har faktiskt spelat på Uppsalascenen förut, i ”Historien om en häst” 1981, berättar hon.

Gustav Levin tillhör Uppsala stadsteaters fasta ensemble sedan många år, medan David Alvefjord är teaterhögskolepraktikant från Göteborg.

Artikelbild

| Påklädning. Fredrik Lycke i rollen som Albin, får hjälp attt bli transvestiten Zaza i Uppsala stadsteaters "La cage aux folles".

I ensemblen ingår också dansare, samt sex musiker som spelar flera olika instrument. Musikerna kommer att rullas in och ut på scenen via ett podium på hjul. Då skådespelarensemblen inte är särskilt många får de vara kör bakom scenen då de inte är på den.

– Under 1980-talet var det förstås en stor sak när män kysste varandra på scenen, men det är det inte längre. Vi fokuserar nu på sonen och hur det har varit för honom att växa upp i en regnbågsfamilj, hur han hanterar det. Men det är också en vacker skildring av ett äldre kärleksförhållande och vad det kan innehålla av svartsjuka, misstänksamhet och av att kämpa på för att tillslut hitta varandra igen, säger Ronny Danielsson.