Franks familj har en hel skidbacke på tomten. Men eftersom det inte kommer så mycket snö är besökarna få. Den knackiga ekonomin är dock det minsta av familjens bekymmer och när de drabbas av en stor sorg dyker plötsligt en busig, tjattrig liten apa upp i deras trädgård. Monky blir snabbt en stor nyhet i den lilla byn, som blir mycket engagerad i den lilla varelsen.

Julius Jimenez Hugoson, som känns igen som lillebror Håkan Bråkan i den senaste "Sune"-trilogin, spelar Frank, en känslosam kille som är den som hittar apan.

Han kämpar för Monky och det blir en tuff men rolig resa, säger han.
Artikelbild

| Frida Hallgren spelar mamman i familjen som plötsligt får en ny familjemedlem – apan Monky.

Skeptisk mormor

Mormor i familjen, som spelas av Ing-Marie Carlsson, är däremot lite mer skeptisk till den nya familjemedlemmen.

Ja, hon är en färgstark person som gärna vill styra och ställa. Men hon gör det av kärlek och hon vill väl. Och det tycker jag är så fint med den här familjen, det finns så mycket kärlek trots att de är lite klantiga.

Regissören Maria Blom ("Masjävlar", "Hallåhallå") hade länge velat göra något "lite övernaturligt" när hon fick erbjudandet om att regissera "Monky". Hon såg direkt potentialen att göra en härlig och visuellt spännande film.

Artikelbild

| "Jag tycker ibland att filmer för barn kan vara onödigt dystra", säger regissören Maria Blom som har velat göra en bred och varm familjefilm.

Jag tycker ibland att filmer för barn kan vara onödigt dystra. Det här manuset var också lite mörkare från början men både jag och producenten Patrick (Ryborn) ville göra en bred, varm familjefilm, säger Maria Blom.

Stor publik önskas

Artikelbild

| Frida Hallgren, Johan Petersson och Julius Jimenez Hugoson spelar familjemedlemmarna som får vara med om något fantastiskt i juldagsfilmen "Monky". Pressbild.

Många regissörer brukar framhålla vikten av att få göra "sin grej" när de gör film, och poängterar ofta att de inte bryr sig så mycket om mottagarledet. Maria Blom tänker tvärtom och hymlar inte med att hon vill ha en stor publik.

Om jag ska lägga så här mycket tid på något så vill jag att det ska ses av många. Jag vill kommunicera något med mina filmer, ett budskap eller något som jag vill att folk ska tänka på. Finansiärer och annat filmfolk som ska kommentera, deras åsikter kan jag ta med en nypa salt. Men det är jätteviktigt med testvisningar, om publiken inte är med på noterna så ändrar jag direkt.
Artikelbild

| Lilla Monky är en påkostad liten apa, skapad helt genom datorer. "Vi hade planer på att jobba med en riktig apa, men det blev bättre såhär", säger Maria Blom. Pressbild.

Juldagspremiär betyder också chansen, men också ett slags uppdrag från filmbranschen, att nå en stor publik.

Ja, det betyder att någon säger "här, ta din film och visa den på den här stora, fina duken". Och jag känner mig väldigt trygg med att vi levererar en härlig film som många kommer att få glädje och nytta av, säger Maria Blom.