Ett sextiotal tredjeklassare från Uppsala hade bjudits in till Gamla Uppsala museum för att höra den populäre författaren berätta om sitt senaste projekt, en boksvit som utspelar sig för tusen år sedan.

Med Gamla Uppsala högar som fond fick han bland annat svara på frågor som ”Varför krigade vikingarna så mycket?”, ”Hur många kapitel har boken” och ”Gillar du fotboll?”

– Att få resa och träffa människor som er är en av de bästa sakerna med att vara författare, sade Martin Widmark som har fler än 60 boktitlar bakom sig, bland annat succéböckerna om LasseMajas Detektivbyrå.

På plats fanns också illustratören och arkeologen Mats Vänehem, som ligger bakom bilderna i den första boken, Hövdingens bägare. Han har också bistått med expertkunskaper om vikingatiden.

– Det har känts väldigt tryggt att ha Mats vid min sida. När jag till exempel skrev att ”Halvdan lade kniven i fickan”, så rättade Mats mig och förklarade att det inte fanns några fickor på vikingatiden. Halvdan fick ha kniven i livremmen i stället, säger Martin Widmark.

Han har redan skrivit manus till fem vikingaböcker och fler är på gång. Tanken är att tioårige huvudpersonen Halvdan ska åldras efterhand. Utöver att berätta spännande historier är målet att läsarna ska få lära sig mer om vikingarnas historia.

– Jag har inspirerats mycket av Frans G Bengtssons Röde Orm. En utmaning har varit att hitta en bra ton i böckerna, med tanke på läsarnas ålder. Jag har fått hålla igen en del när det gäller saftiga historier kring våld och död men jag skriver redan i förordet att vikingarna var ”smutsiga, våldsamma och tjuvaktiga”, säger Martin Widmark.

Under bokförlagets evenemang i Gamla Uppsala medverkade också Uppsalaskådespelarna Fredrik Mattsson och Mats Tielman-Lindberg som iklädda vikingakläder lockade fram många skratt och applåder hos den unga publiken.