– Man måste våga, annars blir det inget av, säger Katalin Vargas som är garanten bakom det hela.

Det är med märkbar stolthet i rösten som hon berättar om det hela. Hennes jazzintresse är ju känt och omvittnat sedan många år och nu vill hon få till ytterligare av det.

– Det gäller att få kontinuitet på verksamheten så att publiken vet att på torsdagarna är det högklassig jazz här. Nu gäller det bara att allt är klart, det liknar mest en byggarbetsplats just nu.

Artikelbild

| Ulf Johansson Werre

Hon talar om den nya Schimmelflygeln som fått ersätta det gamla pianot som om det vore ett nytillskott i familjen.

– Det är en så söt liten flygel!

Det är inte bara den som är ny. En helt ny scen har byggts och ljudsystemet är spritt nytt. Tanken är att detta ska vara en intim som kan ta runt 100 personer i publiken.

– Det är väldigt cozy här, påminner lite om när vi höll till på Svartbäcksgatan, fortsätter Katalin Vargas.

Artikelbild

| Lennart Åberg

Första kvällen blir det en unik konsert. Trots många år i jazzbranschen har inte trombonisten, sångaren och pianisten Ulf Johansson Werre och saxofonisten, arrangören och storbandsledaren Lennart Åberg gjort någon konsert ihop bara de två. Den gemensamma nämnaren denna gång är Duke Ellington.

– Väldigt kort kan jag säga att det är en väldigt ambitiös och vällovlig satsning som får en att associera till Katalins otroliga jazzsatsning på Svartbäcksgatan!, säger Lennart Åberg.

– Vi har känt varandra och spelat ihop i större orkestrar sedan 80-talet men aldrig i detta intima duo-format. Det känns fräscht och spännande och vi står närmare varandra musikaliskt än vad många tror.

– Det här litet ovanliga infallet att spela duo med Uffe har legat och väntat ett tag och att vi nu får öppna den nya satsningen är kul för detta litet avspända projekt där vi båda får kliva ur de vanliga rollerna helt opretentiöst, fyller Lennart Åberg på.

Uppsalamusikern Martin Sjöstedt verkar ha spelat med alla jazzmusiker i Sverige ungefär, förstås en bra bakgrund när han nu tillsammans med Katalin Vargas bokar in artister till torsdagarna.

– Jag vet inte riktigt vad han hittat på ännu, själv har jag bokat in Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson 17 januari, säger Katalin Vargas.

Förmodligen har Martin Sjöstedt i så fall hur som helst bokat Georgie Fame & Amanda Sedgwick 25 januari samt far och son Wakenius 29 mars. Vi återkommer med mer framöver.