”Jävla idiot!” står det i ett sms som blinkar på en telefon som ligger på bordet. Telefonen ser ut att vara övergiven och jag bestämmer mig för att ge den till killen i receptionen. Men när jag försöker plocka upp den märker jag att den är fastklistrad vid bordet och först då förstår jag att den hör till utställningen.

Utställningen heter ”Ordets makt” och handlar om ords intima koppling till handlingar. När jag förstått att telefonen med smädeorden hör dit sätter jag mig vid bordet där den ligger och upptäcker att liknande meddelanden fortsätter komma med jämna mellanrum. ”Slyna!” står det i ett och jag får en klump i magen när jag läser det. Telefonen är väldigt lik min egen och för en sekund känns det som om meddelandet är riktat till mig.

Greppet med telefonen är effektfullt och utställningen bjuder på fler moment som talar till känslorna. Ett annat exempel på vad ord kan leda till är några ljudklipp från radiokanalen RTLM i Rwanda, också kallad Radio Machete. Strax före och under inbördeskriget på nittiotalet fungerade kanalen som en propagandamaskin som sände ut budskap vars syfte var att avhumanisera tutsier och uppmana hutuerna att mörda. ”Vad väntar ni på, gravarna är halvtomma”, ropar den uppviglande rösten och i bakgrunden hörs musik som låter som hämtad ur en mardröm. Ljudklippen är ackompanjerade med bilder från kriget och undergångskänslan är total. När jag tar av mig hörlurarna upplever jag en stark overklighetskänsla och har svårt att ta in att mänskligheten är kapabel till så mycket ondska.

Vad denna utställning verkar påstå är att människan måste ta till ord innan hon kan tillåta sig själv att begå onda handlingar. Orden ingår i en övertygande mekanism som är nödvändig för att människan ska tro att den ondska hon är på väg att utsätta andra för är moraliskt försvarbar.

Att ord har en förstörande kraft kan förmodligen ingen som tagit del av ”Ordets makt” tvivla på. Men jag undrar hur det ser ut på andra sidan myntet. Är ord lika intimt kopplade till konstruktiva handlingar? Har ord också en uppbyggande kraft? Dessa frågor lämnas tyvärr helt obesvarade. Kanske är ordens uppbyggande kraft svårare att märka, av samma anledning som gör att ondska har mer nyhetsvärde än all godhet som också finns i vår värld. Fredliga handlingar gör helt enkelt mindre väsen av sig. Just därför hade det varit intressant att se åtminstone ett exempel på när ord har spelat en avgörande roll i ett historiskt skeende som fört mänskligheten i en fredligare riktning.