Den osynliga kroppen

1/11 Sven-Harrys guldklimp i Vasaparken i Stockholm har gjort det till en diskutabel hederssak att pröva hur olika fenomen och föremål funkar i konsthallsmiljön. I ”Den osynliga kroppen” griper man tag i den medicinska forskningens relation till bilder. Parallellt med vetenskapen visas dessutom verk av väl valda konstnärer som Hanna Beling, Christian Partos och Helena Mutanen. Resultatet kan bli riktigt intressant.

Denis Steen

Artikelbild

| Offentliga material. Goda dåd, skulptur av Johanna Gustavsson Fürst.

11/11 När Uppsalagrafikern Denis Steen är som bäst behärskar han sitt svartvita uttryck med ett närmast fantastiskt gehör. Stora böljande spel av enkla linjer kan ibland vara fängslande på en nivå som utmanar förnuftet. Jag vet inte alls vad Steen tänker visa på Åhuset, men med tanke på att han har blivit bättre för varje nytt verk jag stött på de senaste åren är förväntningarna högt ställda.

Museidagen

12/10 Om man inte brukar besöka Uppsalas museer så kan Museidagen vara en chans att kliva in i manegen. Vad som är sant respektive falskt i de verk och föremål som fyller museerna är ett återkommande tema och diskuteras bland annat på både Gustavianum och Bror Hjorths Hus. Det kan – parentetiskt sagt – också vara värt att besöka museer som inte visar konst. Medicinhistoriska museet i Ulleråker är exempelvis en pärla som nästan fungerar som en installation.

Johanna Gustafsson Fürst

15/11 Johanna Gustafsson Fürsts skulpturer kan på en och samma gång vara snudd på osynliga och ruggigt påtagliga. Friktioner, rumsliga konflikter och en överrumplande verklighet kan lika väl som klassiska material dyka upp i hennes arbeten. Moderna museets vänners skulpturpris hör till landets absolut viktigaste konstpriser och har tidigare gått till konstnärer som Klara Lidén, Ann-Sofi Sidén och Lars Englund. Prisutställningen kan bli en välbehövlig kick när novemberapatin slår till.