Blot

1/11 En utställning av och med serietecknaren Mirelle Eriksson från Tierp som fick Tierps kommuns kulturstipendium 2017. Hon vann också Uppsala Comix serietävling 2015 med serien ”Blot” som

handlar om ett alternativt och mytologiskt vikingatida Gamla Uppsala. Utställningen pågår till den 25 november.

Artikelbild

| Ny bok. Johan Svedjedal föreläser om Karin Boye på biblioteket i Skutskär.

Kommissarie Gordon

4/11 En deckare som handlar om ett nattligt nötmysterium. Kommisssarie Gordon utspelas i en miniatyrvärld med filmade inslag och musik.

En resa i tid och rum

7/11 Vad vet du om sverigefinnar och finlandssvenskar? Hans Raab som tidigare var lektor i svenska vid universitetet i tyska Tübingen berättar om den gemensamma historien och dagens sverigefinnar och finlandssvenskar. Föreläsningen hålls på svenska.

Klezmertrion Tzeitel

Societetshuset Källor, Östhammar

13/11 Utgångspunkten för Tzeitel är den traditionella klezmermusiken, det vill säga den musik som spelades av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till andra världskriget och som genom åren spridits över hela världen. År 2014 släppte Tzeitel sitt andra album ”Återfallet”. Albumet innehåller romska melodier, nordiska klanger och kammarmusik. Bandet består av Anna Cochrane, fiol och altfiol, Christopher Andersson, kontrabas och Sara Fridholm, dragspel och sång.

Syriska sagor

Söderfors bibliotek

18/11 Högläsning ur den syriska folksagan ”Den förtrollade kamelen” på svenska och arabiska. Under 2014 besökte en grupp forskare syriska flyktingar i libanesiska läger och frågade dem vilka sagor de kunde. Av alla sagor de nämnde valdes 21 ut till en sagosamling. En av de 21 sagorna var ”Den förtrollade kamelen”.

Operasångaren Jaakko Ryhänen

18/11 Den internationellt kände operasångaren Jaakko Ryhänen uppträder tillsammans med den svenskfinska kören Kiiriminna under ledning av Anna-Maija Högström, Ö-kören under ledning av Maria Hallengren och Jouni Sinisalo som spelar dragspel och kantele.

Roslagen Swing & Sweet - Östhammars Storband

19/11 Bandet kommer tillsammans med sångerskan Nina Blark-Rydberg att bjuda på ett urval av låtar från sin egen repertoar under konserten.

Den nya dagen gryr

Biblioteket, Skutskär

21/11 Författaren Johan Svedjedal berättar om författaren, poeten, prosaberättaren, antinazististen och feminististen Karin Boye utifrån den bok som han skrivit om henne. Under föredraget får åhörarna följa Karin Boye från hennes barndom via de religiösa ungdomsåren till studentåren i Uppsala och vidare till Berlin och Stockholm.

I´m purple, bitch

24/11 Awake Projects och Scenkonstkarusellen bjuder på dans- och teaterföreställningen I´m purple, bitch för unga mellan 13 och 20 år. Föreställningen handlar om vad som händer när vi bryter mot olika i regler i samhället.