Julkonserterna avlöser varandra just nu. I måndags stod Kalle Moraeus, Loa Falkman och Wiktoria på Uppsala konserthus stora scen. På onsdagskvällen riktades strålkastarna mot Malena Ernman och Lasse Berghagen, uppbackade av Svenska stråkensemblen, flöjtisten Janne Bengtsson och gitarristen Mats Bergström.

Att kalla den spretiga meny som bjöds för julkonsert är inte alldeles korrekt. Betoningen ligger i så fall mer på konsert än jul. Eller vad sägs om att Lasse Berghagen som näst sista nummer river av "En kväll i juni". Det låtvalet känns ungefär lika malplacerat som om Tomas Ledin stampat i gång "Sommaren är kort".

Men nog om Berghagen som den här kvällen mest fungerar som sidekick. I centrum står Sandvikens bidrag till operavärlden, Malena Ernman. Hon är vid det här laget en extremt rutinerad artist som fullständigt dominerar scenen oavsett om hon pratar med publiken, spexar eller sjunger. Musikaliskt bjuder hon på allt från julsånger och jazz till operaarior. Däremellan blir det en och annan visa, som "Koppången" av Perra Moraeus. Den inleds med ett långt intro där Amus Kerstin Andersson skickligt trakterar violinen och där Alundasonen Mats Bergström lyfter det hela ytterligare en nivå med sitt gitarrspel.

Artikelbild

| Fantastisk röst. Mezzosopranen Malena Ernman behärskar de flesta genrer.

En annan höjdpunkt är förstås Pucchinis "O mio babbino caro", ett av Ernmans verkliga paradnummer. Här visar hon vilken fantastisk röst och bländande teknik hon besitter. Att från en stol på andra raden få se och höra henne göra den var onekligen en upplevelse utöver det vanliga.

Spexaren och spjuvern Malena får förstås också utrymme. Ibland kan man tycka att det blir lite mycket av den varan, men här hittar hon rätt nivå. Som när hon levererar tre varianter av Lasse Berghagens tveklöst mest kända låt "Teddybjörnen Fredriksson" i operatappning. Mycket oväntat och mycket underhållande!

Till sist måste Svenska stråkensemblen, Janne Bengtsson och Mats Bergström nämnas. Alla åtta visade vilka skickliga musiker de är. Mats Bergström fick i ett halsbrytande Disneymedley också visa hemmapubliken att han besitter en komisk ådra.