1 Carmen

Uppsala stadsteater

Premiär 23 september

Habaneran ur ”Carmen” är en av de mest sensuella styckena inom operamusiken. Uppsala stadsteater sätter upp hela verket med musiker, professionella operasångare och skådespelare på scenen. Triangeldramat om den fattiga cigarrarbeterskan, soldaten och tjurfäktaren är en romantisk klassiker som ursprungligen var en kontroversiell roman. Internationellt hyllade Anna Bergmann regisserar och musikansvariga Tobias Schwencke väver in elektroniska klanger i Bizets musik. Carmen görs av Frida Österberg, som går sista året på Teaterhögskolan, men hon är också utbildad operasångare.

”Jag ser fram emot att låta Carmens känslor flyga fritt och kännas ända in i själen”, skriver Anna Bergmann på Uppsala stadsteaters blogg.

2 Fahrenheit 451

Uppsala stadsteater

Premiär 6 oktober

Bladen brinner bokstavligen i Ray Bradburys dystopiska roman ”Fahrenheit 451”, publicerad 1953. Titeln syftar på den temperatur som papper självantänds vid, 451 grader Fahrenheit, vilket motsvarar ungefär 233 grader Celsius. I en framtid rycker brandkåren ut för att tända på. De bränner hus där någon misstänks för att ha litteratur, vilket är strängt förbjudet. Nu ska berättelsen bli till teater i Uppsala. I fokus här är en av brandmännen som en dag smugglar med sig en bok hem! Föreställningen ska regisseras av Dennis Sandin.

3 Red Bull Flying Bach

Konserthuset i Uppsala

Gästspel 7 oktober

Hur har ni det med era headspins? Världens bästa breakdance kan ses på Konserthuset i Uppsala i en dansföreställning som förmodligen sätter spinn på även publikens huvuden. Dansgruppen Flying Steps är fyrfaldiga världsmästare i breakdance och operaregissören Christoph Hagel vill visa att klassisk musik av Bach och breakdance är en utmärkt kombination i showen ”Red Bull Flying Bach”. Gruppen bildades i Berlin 1993 och är idag en av världens mest framgångsrika urbana dansgrupper. Och riktigt bra breakdance kan involvera publiken till att bli ett gungande och kärleksfullt folkhav.

4 Ett drömspel

Reginateatern

Gästspel 20–21 oktober

Teatergruppen Schtunk hanterar världsdramatiken galet, vanvördigt och roligt, gärna försedda med clownnäsor. Denna gång ska Strindberg högstämda, sorgsna och en gång så banbrytande ”Ett drömspel” tolkas av gruppen. Man kan ju bara ana hur skådespelarna triggats igång av dramatikerns berömda företal till pjäsen: ”Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt...” Den Göteborgsbaserade gruppen är en ofta återkommande och populär gäst på Reginateatern.

5 Kanel och Kanin och alla känslorna

Den lilla teatern

Gästspel 29 oktober

Grattis alla de som har en smååring att ta med på Den lilla teatern i Uppsala! De båda värdgrupperna Panikteatern och Teater Spektaklet kör offentliga föreställningar av sina klassiker på helgerna och där kan man se vilken som helst, alla är bra. Men de har också finfina gästspel. En återkommande favorit är Dockteater Tittut, som i alla fall fått min inre småunge att hoppa jämfota av förtjusning åtskilliga gånger. De gästar med ”Kanel och Kanin och alla känslorna”.

6 Under

Dansens hus

Gästspel från 3 oktober

Limits

Uppsala stadsteater

Gästspel från 2 november

Hissnande osannolikheter och fantastiska övningar med nycirkusknorr är Cirkus Cirkör alldeles fenomenala på. Dels gör de världsturnébesök på Dansens hus i Stockholm med ”Under”, en föreställning om människans ständiga försök att utmana tyngdlagen och om den eviga konflikten mellan människa och väder. Dels gästspelar de på Uppsala stadsteater med briljanta föreställningen ”Limits”. Den handlar om gränsöverskridanden på alla möjliga plan, konkret, såväl som filosofiskt.

7 Mina drömmars stad

Stockholms stadsteater

Premiär 2 november

Per Anders Fogelströms romansvit om Stockholm var en av mina större läsupplevelser för många år sedan. 2017 är det 100 år sedan Fogelström föddes. Stockholms stadsteater hyllar författtaren med denna nytolkning av stoffet. Handlingen utspelar sig 1860–1880 på Södermalm i Stockholm. Förre chefen för Uppsala stadsteater, Linus Tunström, står för regin. Både Vanna Rosenberg, som spelar Emelie, och Peter Viitanen, som gör rollen som Henning, har varit flitiga och välspelande gäster på Uppsala stadsteater tidigare.

8 Tre ballerinor går in på en bar

Reginateatern

Gästspel 7 och 11 november

Jag knockas totalt av titeln ”Tre ballerinor går in på en bar”. Vad månde följa? Det låter ju som början på en Bellmanhistoria! Gruppen Hela baletten är en av dessa humorgäng som har rötter i Uppsalas studentliv. Trion har bland annat hörts i ”Humorhimlen” på radions P3. Jag missade dem i våras då de gästspelade första gången på Regina och då för utsålda hus, men nu ges alltså en ny chans.

9 Swede Hollow

Dramaten/Elverket

Premiär 8 november

En av konstens viktigaste uppgifter är att skapa ett ”tänk om”, att vända på perspektivet i publikens, läsarens, eller upplevarens sinne. Uppsalaförfattaren Ola Larsmos bok ”Swede Hollow” handlar om fattiga och illa sedda svenska invandrare i Minnesota, USA vid förra sekelskiftet. Bokens berättelser iscensätts på Dramaten av Alexander Mørk-Eidem.

10 Bröderna Lejonhjärta

Uppsala stadsteater

Premiär 30 november

Det är få gånger jag gråtit på bio, men vid den första filmatiseringen av ”Bröderna Lejonhjärta” gick det inte att hålla emot. Astrid Lindgrens berättelse måtte vara en av barnboksvärldens allra vackraste skildringar – och den handlar om döden. Men också om mod, syskonkärlek och om att våga ta upp kampen mot förtryck. När vintern blir som mörkast ska den ges som familjeföreställning på Uppsala stadsteaters stora scen, regisserad av Ronny Danielsson, som tidigare bland annat satt upp ”Cabaret” i Uppsala.