–Vårens repertoar omfamnar det som vi både längtar efter och fasar för. Det blir berättelser som bygger på en stor nyfikenhet kring människan och vår omvärld, säger Petra Brylander, teaterchef.

Säsongen på Stora scenen inleds med en nyskriven skräckkomedi, "Ett skri i natten".Pjäsen är specialbeställd av Anders Lundin, känd från scen och TV, samt Hans Marklund, regissör till teater, musikal och show. 70-talets engelska ”Course acting” har inspirerat, en tradition som går ut på att allt som kan gå fel på scenen också går fel.

Kjersti Horn, husregissör på Nationaltheatret i Oslo, lyfter fram en tidlös berättelse om maktmissbruk och förräderi, i Shakespeares "Rickard III", med premiär 11 april I titelrollen ser vi Eva Melander. Den följs av musikteaterföreställningen "Taube Today", fylld av Evert Taubes största hits och klassiska visor. Nikolaj Cederholm, som satte upp "Come together", vill skapa en dramatisk och visuell teaterkonsert. Premiär blir 18 april.

"Gyllene draken" 10 februari öppnar våren på Lilla scenen. Den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig väver en berättelse om globalisering, gränser och människohandel och den regisseras av Viktor Tjerneld. Den följs av en dramatisering av Patricia Highsmiths thrillerroman "Den talangfulle Mr Ripley".

Uppsala stadsteaters ungdomsensemble har urpremiär på "Viktigt" 5 maj och samarbetet med ungdomsvårdföretaget Humana fortsätter med ännu en dokumentärteaterföreställning. Dessutom blir det gästspel av Ken Ring och performancefestival. Bland mycket annat.