4 portioner, ca 40 min

Ingredienser:

600-800 g torskfilé

1 blomkålshuvud, ca 500 g

2 ½ dl grädde

1 dl mjölk

1 ½ dl hasselnötter

1 salladslök

150 g bladspenat

1 citron

2 msk olivolja

150 g smör

Salt och peppar

Smör och olja till stekning

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter, skär stammen i skivor. Lägg i en kastrull, slå över grädde, mjölk och eventuellt lite vatten så att det täcker. Låt koka upp och puttra ca 15 min eller tills blomkålen är mjuk. Sila av men spara spadet. Mixa blomkålen till en slät puré. Späd med gräddmjölken till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

3. Lägg hasselnötterna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta ca 5-10 minuter i ugnen eller tills de fått lite färg. Lägg i en kökshandduk och gnugga att så att det mesta av skalet släpper. Hacka de skalade nötterna lätt.

4. Finstrimla salladslöken och blanda med spenaten. Finriv skalet från citronen. Blanda med olivoljan och ca 1 msk citronsaft. Blanda med spenaten och salladslöken.

5. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Salta och peppra torsken på båda sidor. Lägg i stekpannan och stek sedan på båda sidor tills fisken är genomtillagad. När man kan sticka en potatissticka genom fisken utan motstånd är den färdig.

6. Hetta upp smöret i en liten kastrull och låt fräsa tills det börjar dofta nötigt och smöret fått en brun färg. Häll av i en liten kopp.

7. Servera torsken tillsammans med blomkålspuré, hasselnötter och sallad. Skeda över det brynta smöret.