”Gör det till ett nöje att missa tåget” står det på en skylt vid entrén till Broströms. Och visst är det ett nöje att kliva in i det gamla tegelröda godsmagasinet. Vid kafépatrullens senaste besök, 2014, fick Broströms höga betyg. Men man anmärkte lite på inredningen, och menade att det var dags för en förnyelse. På två år har det tyvärr inte hänt så mycket. Miljön är visserligen ljus, men lätt sjangserad utan att vara riktigt ruff. De stora vackra fönstren gör i och för sig att man förlåter ­delar av den, men varför inte utnyttja den industriella känslan till fullo?

Utbudet på Broströms är ganska litet men varierat. Därför känns det som att det räcker gott och väl. Till lunch kan man bland annat­ äta sallad, piroger (perfekt att ta med på tåget),­ laxpudding eller soppa. Allt förutom surdegsbrödet lagas på kaféet. Den uppländska lammkorven har funnits på Broströms meny länge – och den slutar aldrig att vara god! Denna gång serveras den på en tjock skiva saftigt vitt surdegsbröd, tillsammans med sallad och det tillvalda pålägget västerbottenost. Gott, men oerhört svår­ätet på grund av hårda kanter och rejäl höjd på mackan.

Fiskgrytan är en matig anrättning med stora fisk- och potatisbitar i kryddig tomatsås.­ En klick aioli toppar det hela och tillsammans med ett par lättrostade surdegsbitar mättar rätten gott och länge. Patrullen beställer även en grekisk sallad med fetaost, oliver, olika grönsaker och – inte minst – krutonger. De är så där lagom knapriga med smak av timjan, rosmarin och basilika. Mums.

Även på fikafronten är det geniunt hantverk, allt utom biskvierna görs i det egna köket. Patrullen faller pladask för en mazarinkaka med blåbär- och hallonfyllning. Den lena mandelsmaken i det tunna täcket på kakan gifter sig finfint med de syrliga bären och det blir aldrig för sliskigt. Banankakan är färsk med ett lagom stelnat chokladtäcke. Mariabullen är en Broströmsklassiker och i bästa fall är den nybakad. Vid patrullens besök är den dock lite torr, tyvärr.

Kaffe ingår på maten, och du betalar bara några kronor extra om du vill ha en dyrare specialkaffe. Cappuccinon (som bara kostar 10 kronor extra vid detta erbjudande) är mörk, smakrik och god. Espresson håller även den samma goda kvalitet. Missa heller inte den färskpressade apelsinjuicen.

Broströms kafé är definitivt värt ett besök. Den kulturella miljön med konst, kläder och designprylar i butikerna intill gör det till ett ställe där man kan spendera en hel förmiddag. Hade inredningen bara varit lite vassare skulle de ha klättrat ännu lite högre.

2016-04-29