Publiken stod tyst och stillsam i halvcirkel runt The Children of Guts och de Uppsalabor som strax skulle gå ut i strid med vatten som vapen. I bakgrunden spred Linnékvintetten mässingstoner över slagfältet.

Ett vitt lag i lättsam vardagsklädsel. Ett svart lag, riggat i strikt affärsklädsel. Vita och svarta hinkar, sugrör, kaffemått, bitar av slangar... Men det var sugrören det handlade om först.

Några droppar bara, på motståndarna, innan vattenbegjutningen sakta men bestämt eskalerade via kaffemått (hälla vatten i någons stövel), slang (hälla vatten innanför kragen, ner i byxan) och till sist hink.

Hälla, slänga, tömma vatten över varandra.

En visselpipa beordrade uppställning respektive attack. Eller om man så vill uppställning och – dans. För en sorts pas de deux: variation för vit, variation för svart och avslutning för bägge. En stiliserad berättelse om vad som helst: strid, relation, kärlek, kommunikation. Bara att välja tolkning.

Friktion är en internationell festival arrangerad av Uppsala konstmuseum i samarbete med SU-EN Butoh Company. Festivalen har närmare 30 programpunkter, 31 maj – 3 juni, utspridda på flera lokaler plus själva stadsrummet, men med konstmuseet som hemmarum.