De har full kontroll över böckerna

Ingetora Gumbel i Knivsta och Gunilla Rundblom i Uppsala har i år givit ut var sin skönlitterär bok på egen hand, men på helt olika villkor: print on demand respektive eget förlag.

Gunilla Runblom har givit ut en egen bok.

Gunilla Runblom har givit ut en egen bok.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2010-12-22 15:10

– Jag tänkte redan från början att jag skulle ge ut boken på egen hand. Jag hade en tydlig idé om vilken sorts bok jag ville att det skulle vara och var orolig att den idén skulle komma bort på vägen hos ett stort förlag. Ändå kunde jag inte låta bli att skicka råmanuset till två jättar bara för att man ”ska” det, trots att jag inte var inställd på att bli förlagd hos dem. Jag var i slutfasen av redigeringsarbetet då och hade redan anlitat formgivare, så refuseringarna var nästan en lättnad. Då kunde jag köra på, säger Ingetora Gumbel.

Hon valde Vulkan Förlags print on demand-tjänst. Den innebär att man inte trycker en viss upplaga som ligger på lager, utan bara producerar böcker i takt med efterfrågan på dem. Författaren kan själv köpa böcker för att lämna till bokhandeln och till biblioteken och för att sälja själv vid författaraftnar, men i stort säljs böckerna via nätbokhandeln. Författaren behöver alltså inte ligga ute med pengar, utom för de böcker hon/han själv köper.
– Jag är otroligt nöjd både när det gäller tryck och distribution. Jag kunde göra upp med förlaget om exakt det format jag ville ha, som är ett annat än deras klassiska, säger Ingetora Gumbel.
Hennes bok har titeln Och helt plötsligt är man vuxen och är en kåserande dagbok från ett års vuxenliv.
Hon säljer huvudsakligen böckerna själv via hemsidan och får hjälp med marknadsföringen bland annat av vänner på Facebook.

Gunilla Rundblom har givit ut läroböcker i 20 år, dels på Natur & Kultur, dels på hennes och maken Leifs Bokförlaget Aros. Men romanen Flodens och eldens sång är hennes första skönlitterära bok.
– Barnen och vännerna tyckte att jag borde skriva en roman. Men jag sa att jag inte hade något att säga mänskligheten, som inte redan hade sagts bättre än jag skulle kunna.
Men tanken bet sig fast och en handling började ta form i hennes tankar: en man försvinner och hans sambo inser att han förmodligen har rest till Indien. Hon reser dit för att försöka finna honom.
Tillsammans med sin man hade Gunilla Rundblom nyligen genomfört en ryggsäcksresa till Indien. Minnen av miljöer och människor från resan har hon kunnat plocka in i sin bok.
– Jag har arbetat med romanen månadsvis i ett par olika omgångar sedan sommaren 2009. Först efteråt har jag kommit på att boken handlar om starka kvinnor, säger Gunilla Rundblom.

I och med att förlaget redan fanns, fanns också arbetsrutiner, distributionskanaler och kunskap om marknadsföring. Gunilla Rundblom har själv formgivit sin bok i datorn och kunde leverera tryckfärdigt original till det tryckeri hon redan hade kontakt med.
Ingetora Gumbel skriver redan på en ny bok och kommer eventuellt att ge ut den på samma sätt som debutboken.
– Då kan jag helt och hållet styra över slutprodukten och värna den grundidé jag har, säger hon.
Också Gunilla Rundblom funderar på en andra bok.
– Jag har insett att jag vill fortsätta att skriva om starka kvinnor. Kvinnor i min ålder, säger Gunilla Rundblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!