Publicerad: 2013-02-04 11:01, senaste uppdaterad: 2013-02-06 15:02
Läs upp
-
Foto: UPI/Scanpix
Laddar...

Ett liv i sångens tecken

Vi minns henne bäst från musikaler som Chess och Cats. På tisdag kommer musikallegenden Elaine Paige till Konserthuset i Uppsala för att bjuda på en kavalkad av sina mest älskade hits.

ELAINE PAIGE

Född 1951 som Elaine Bickerstaff i Barnet, London.
Har gett ut 20 soloskivor.
Har också haft en karriär som skådespelare i bland annat BBC-komedier.
Har utöver hemmet i England även en lägenhet i Cannes där hon bor i perioder.Jag når Elaine Paige på en raspig telefonledning i hemmet i England, där hon förbereder sig inför den kommande skandinaviska turnén. Efter mer än ett år med Broadwaymusikalen Follies ser hon nu fram mot att göra konserter.
– Det ska bli roligt att få uppträda i Sverige igen, säger Elaine Paige, men tillägger att Uppsala blir en ny och spännande bekantskap.

Elaine Page växte upp i ett fattigt hem där man sällan hade råd med konsertbesök. Men hon minns då hon såg Fred Astaire och Ginger Rogers på tv, och hur hon trollbands av de gamla musikalfilmerna. Senare uppmuntrades Elaine Paige av sina föräldrar – båda amatörmusiker – att följa sitt hjärta och gå en musikutbildning.
– När jag var ung sysslade man inte med musik för att bli känd – man gjorde det för att det var något man bara måste göra. Idag finns en annan medvetenhet om kändisskap i och med talangprogrammen i tv. Att vara känd är ett tufft liv, där man ständigt får vara beredd på att bli avspisad.

Men, tillägger Elaine Paige med ett klingande skratt, hon har aldrig under sin karriär behövt ringa någon utan alltid varit den som blivit uppringd.

Hur var det då att arbeta med forna Abba-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson i succémusikalen Chess?
– Det var fantastiskt! Jag och Tim Rice (textförfattare och Elaines Paiges dåvarande partner) flög varje helg till Stockholm under en period för att jobba med Björn och Benny. Vi improviserade fram texten och musiken och jag var i högsta grad en del av processen, med en roll som skräddarsyddes för mig. Att få arbeta med Chess var en av de mest spännande perioderna i mitt liv.

Många är de musikaler som Elaine Paige medverkat i, men hon har ändå en klar favorit - Evita.
– Det var Evita som var startskottet för hela min karriär. Jag blir fortfarande aldrig uttråkad av de sångerna - varje gång jag sjunger dem hamnar jag med en gång i rollen.

Till cv:t kan Elaine Paige nu också lägga en helt ny karriär - som programledare för en egen radioshow på BBC Radio, Elaine Paige on Sunday, där hon spelar favoriter från musikaler och filmer.
– Jag älskar att göra radio! Det är så annorlunda mot att stå på scen, och en rolig omväxling till mitt övriga arbete.

Nu väntar en turné i Sverige och Danmark, och senare i år i USA och England. Men är då Elaine Paige sugen på fler musikalroller?
– Inte just nu. Jag älskar att sjunga i musikaler, men det är ett mycket krävande arbete som kräver att man är hemifrån långa perioder. Men jag ser fram mot att göra små konsertturnéer som den här, och så vill jag samla material till ett nytt album.

Fotnot: Den 5 februari uppträder Elaine Page på Konserthuset i Uppsala.

Av: Karolina Bergström karolina.bergstrom@unt.se

Snapsvisan har en lång tradition i Sverige, inte minst i Uppsala.  Bild: Hasse Holmberg / TT
Foto: Hasse Holmberg / TTSnapsvisan har en lång tradition i Sverige, inte minst i Uppsala.

Sjung hopp fadderallan... skriv!

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.  Bild: Model house
Foto: Model house På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.

Musikveckans artister klara

 


 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »