Publicerad: 2011-12-23 12:02, senaste uppdaterad: 2011-12-28 10:12
Läs upp
Cyniska män i tweed för dramat framåt i denna konsekventa spionhistoria. Colin Firth står för en av alla briljanta skådespelarinsatser.
Foto: Jack English
Laddar...

Elegant om det kalla kriget

RECENSION: Tomas Alfredsons utlandsdebut Tinker, tailor, soldier, spy är en oerhört konsekvent skildring av det kalla krigets 1970-tal. Susanne Sigroth-Lambe har sett en elegant studie av en sjaskig och förfrusen tid.

FILM

4 kajor
Tinker, tailor, soldier, spy
Regi: Tomas Alfredson.
Manus: Bridget O`Connor och Peter Straughan, efter romanen Mullvaden av John leCarré.
Foto: Hoyte Van Hoytema.
Musik: Alberto Iglesias.
I rollerna: Gary Oldman, Colin Firth, David Dencik, John Hurt, m fl.
Premiär på juldagen 25 december.
Filmstaden RoyalKanske är det regissörens hälsning till hemlandet när han låter Land du välsignade med Jussi Björling ligga som bakgrundsmusik i början. Sedan tar vi klivet in genom dörren hos den brittiska underrättelsetjänsten och vi hamnar i en härva av misstankar och dubbelspel. Filmens grund är John Le Carrés roman med den svenska titeln Mullvaden, och den är förmodligen initierad, författaren var en gång anställd vid brittiska Foreign Service.

Boken är en snårig berättelse om dubbelspel och trippelspel och handlingen är inte mindre snårig i denna nya filmatisering.

Huvudpersonen George Smiley har lämnat underrättelsetjänsten, men han kallas in i hemlighet för att försöka avslöja vem som är en misstänkt ”mullvad”, en kontraspion som placerats av ryssarna i själva toppen av den brittiska spionorganisationen. Han tar kontakt med gamla spionkolleger, några utgör hans egen allra innersta cirkel, men detta utvecklas till en berättelse om tillit och bländspel. Och människorna i handlingen agerar som att de är delar av samma organism, ett eget universum med egna lagar, som finns parallellt med det vi andra lever i.

Skådespeleriet är i absolut toppklass. Gary Oldmans grånade, smarta och lågmälda gestaltning av den brittiska spionen George Smiley osar Oscarsnominering lång väg och han är uppbackad av ett briljerande gäng med Colin Firth och John Hurt i täten. Alla lurar visserligen alla, men spionerna har känslor som spelas fram, de låter ana en viss sorg över att gamla spionpolare sviker och bedrar. Så vidare glamourös är inte deras tillvaro heller. De bär omkring på slitna portföljer och verkar föredra att använda huvudet istället för pistoler. Men visst finns här våldsamheter, oftast begångna av ”den andra sidan”, fienden i öst.

Men mesta huvudrollen i den här filmen har de slitna och skitiga brittiska miljöerna. Det kan tyckas vara långt mellan svenska Blackeberg, där vampyrerna härjade i Alfredsons förra film, Låt den rätte komma in och Londons spionmiljöer men det finns ett visst släktskap. Tidskänslan i de båda filmerna är lika omsorgsfull, lika slående välbekant för oss som var med då, liksom den enhetliga färgskalan i grå-beige-grönt. Båda har filmats av säregna och svenskbaserade fotografen Hoyte Van Hoytema. Många gråmulna, cyniska och livströtta män i tweed agerar innan handlingen når till punkt, kvinnorna finns i periferin. En konsekvensanalys är knappast nödvändig i denna på många plan så konsekventa film.

Av: Susanne Sigroth-Lambe susanne.sigroth-lambe@unt.se

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

 

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »