Publicerad: 2012-03-05 13:07, senaste uppdaterad: 2012-03-08 16:03
Läs upp
Laddar...

En bagatell till skräckfilm

RECENSION: Skräckfilmen The devil inside har ingen som helst finess. Manuset är tunt, filmen blir aldrig otäck. Det är platt och tråkigt, skriver Daniel Åberg.

FILM

The devil inside

Regi: William Brent Bell 
Filmstaden. Manus: William Brent Bell & Matthew Peterman. Foto: Gonzalo Amat. Musik: Brett Detar & Ben Romans. I rollerna: Fernanda Andrade, Simon Quarterman, Evan Helmuth med flera En kvinna spärras in på mentalsjukhus efter att ha dödat tre personer som försökt utföra en exorcism på henne. 20 år senare försöker dottern till den galna/demonbesatta kvinnan ta kontakt för att förstå vad som hände. I släptåg har hon en kameraman som ska dokumentera skeendet. Dottern kommer i kontakt med ett par präster som tar sig an exorcismfall som den katolska kyrkan ratat. Snart går allt åt helvete, bokstavligt talat.

"The devil inside" är en bagatell till skräckfilm som försöker surfa i svallvågorna av framgångarna för "Paranormal activity"-serien. Greppet går tillbaka till "Blair witch project"-filmerna, falska dokumentärer som klipps ihop av material som offren lämnat efter sig. Utgången i den här subgenren, som till och med fått namnet "Found footage" på engelska, är alltid given - de inblandade har dött, besatts eller försvunnit när de försökt fånga det onaturliga på film.

Till skillnad från i ovan nämnda serier har dock "The devil inside" ingen som helst finess. Manuset är tunt, filmen blir aldrig otäck. Det är platt och tråkigt.

Lanseringen så. Såväl i USA som i Sverige har filmen inte pressvisats i förväg, ett säkert tecken på att den helt enkelt är så dålig att filmbolaget vill minimera skadan - om ingen hunnit skriva nedgörande innan premiären hinner de åtminstone sälja biljetter under premiärhelgen innan ryktet sprider sig.

Det var exakt vad som hände i USA. Premiärhelgen tog den sig till förstaplatsen på biotoppen men tvärdog när de första besökarna börjat sprida sina omdömen. Filmbolaget Paramount kan dock skratta hela vägen till banken- filmen kostade bara en miljon dollar att producera men spelade in 35 miljoner dollar första helgen.

Cynism på hög nivå.

Av: Daniel Åberg

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

Joseph Gordon-Levitt och Scarlett Johansson i "Don Jon". Bild: Daniel McFadden
Foto: Daniel McFaddenJoseph Gordon-Levitt och Scarlett Johansson i "Don Jon".

Veckans suveräna hemmafilm

 

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »