Publicerad: 2013-01-25 06:04
Läs upp
(Left to right) Denzel Washington is Whip Whitaker and Kelly Reilly is Nicole in FLIGHT, from Paramount Pictures.
F-04531C
Foto: Photo credit: Robert Zuckerman
Laddar...

Inget för flygrädda

RECENSION: Trots att den är förutsägbar ställer Flight intressanta frågor om skuld och flykt, skriver Daniel Åberg, som njuter av bra skådespelarinsatser.

Film

Flight
Regi: Robert Zemeckis
Filmstaden. Manus: John Gatins. Foto: Don Burgess. I rollerna: Denzel Washington, Kelly Reilly, Don Cheadle, John Goodman med flera”Whip” Whitaker är en sjusärdeles pilot. Under en flygning till Atlanta drabbas planet med 102 personer ombord av ett allvarligt maskinfel och börjar störtdyka mot marken. För att undvika en krasch vänder han planet upp och ner i luften vilket bryter dykningen och han lyckas nödlanda, med blott sex döda som följd. ”Whip” förvandlas snabbt till hjälte.
Problemet är bara att han även är mångårig drogmissbrukare, och har genomfört flygningen påverkad av såväl alkohol som kokain, vilket blodprovet som tas på sjukhuset efter olyckan tydligt visar. Och flygbolaget vill mer än gärna skylla olyckan på någon annan än dem själva.

Flight ställer ett par intressanta frågor om skuld. För även om ”Whip” inte var ansvarig för olyckan, kan han sägas ha ryggen fri efter att under lång tid ha flygit otaliga passagerare påverkad av droger?
Skildringen av hans beroende är osentimentalt skildrat, och den nu Oscarsnominerade manusförfattaren John Gatins lyckas nästan hela vägen hålla berättelsen borta från att bli övertydlig och onödigt moraliserande.

Denzel Washington är också mycket bra i huvudrollen som den neddekade piloten som mer och mer fruktlöst försöker hålla fasaden intakt, och även Washington fick en välförtjänt Oscarsnominering häromveckan (hans sjätte i ordningen).
Men trots sina förtjänster – dit en mycket otäck och realistisk flygkrasch i inledningen även bör räknas in – griper inte Flight riktigt tag i mig, och jag tror att orsaken är att utgången i filmen känns så given. Redan titelns dubbeltydlighet i flygning/flykt vittnar om vart resan är på väg – för hur länge kan vi egentligen fly undan sanningen om oss själva? Åtminstone i filmens värld sällan hur länge som helst.

Av: Daniel Åberg kultur@unt.se

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

 

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »