Publicerad: 2012-04-18 08:06
Läs upp
Laddar...

Månnazisterna anfaller

RECENSION: Kjell Vowles ser en film med mycket ojämn kvalitet på skämten, men som har tillräckligt många godbitar för att det ska vara sevärt.

Iron Sky

Regi: Timo Vuorensola

Filmstaden. Manus: Johanna Sinisalo, Jarmo Puskala, Michael Kalesniko Foto: Mika Orasmaa Medverkande: Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo KierÅret är 2018 och det är dags för nazisternas comeback. Sedan slutet på andra världskriget har de gömt sig på månens skuggsida, där de har förökat sig och byggt världens största mördarmaskin. På jorden styrs USA av en galen Sarah Palin-kopia. Hon ser nazisternas återkomst som en utomordentlig möjlighet att ge sig in i ett krig som kommer ge henne patriotiska röster.

Historien i Iron Sky är förstås skruvad bortom all reson – att det handlar om månnazister är egentligen allt som behöver sägas om handlingen. Även om satiren inte är klockren rätt igenom kan jag inte låta bli att tycka om en film som ogenerat blandar Tim Burton-liknande gotiska maskinlandskap med South Park-komik. Iron Sky spretar åt alla håll – och fastän skämten är av varierande kvalitet finns det tillräckligt med godbitar för att göra filmen sevärd. Blinkningarna åt Dr Strangelove och Hitlerdramat Undergången gör att en cineast känner sig tillfreds.

Att Iron Sky verkar ha hämtat sina influenser från lite varstans har att göra med att detta är ett experiment i kollektivt filmskapande. Filmen har samlat in pengar från sina supportrar som även har fått komma med förslag och idéer över internet. Samtidigt är produktionsbolag från Finland, Tyskland och Australien inblandade och alla har haft sitt inflytande. Filmen hade tjänat på att hållas mer åtstramad. Delar av historien hade lätt kunnat stryka på foten och slutprodukten hade blivit bättre.

Dessutom märks det att filmen har tagit sin tid. Produktionen började 2006 och även om det var aktuellt att driva med Sarah Palin när hon var vicepresidentkandidat 2008, är hon ett öppet mål 2012. Hennes år i amerikanska toppolitiken har redan blivit en parentes.

Om man likt mig tillhör den skara nördar som blir tilltalad av konceptet månnazister är Iron Sky en och en halv timmes underhållande tidsfördriv. Om inte är det en film som nog är bäst att undvika.

Av: Kjell Vowles kultur@unt.se

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

 

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »