Publicerad: 2011-09-16 09:00
Läs upp
Laddar...

Omaka kärlek utan klyschor

RECENSION: Kärlek i Normandie är ingen konventionell kärlekshistoria och regissören Alix Delaporte låter bilderna berätta. Emma Dahlin blir alldeles varm i själen.

Kärlek i Normandie
Regi: Alix Delaporte.
Royal. Manus: Alix Delaporte. Foto: Claire Mathon. Musik: Mathieu Maestracci. I rollerna: Clotilde Hesme, Grégory Gadebois, Antoine Couleau, Evelyne Didi m.fl.Det blåser kalla vindar över Normandies kalkklippor som tillsammans med havet och himlen tycks enas om en grå motsträvig nyans. Claire Mathons vackra foto av fiskebyn Port-en-Bessin, som drabbats hårt av den ekonomiska krisen, är som vykort av hopplöshet.

Det här är ingen konventionell kärlekshistoria. Delaporte sysslar inte med vare sig skir romantik, charmanta karaktärer eller kärleksklichéer. Så låt inte den lättviktiga och missvisande svenska titeln förleda dig.
Den både hårda och sköra Angèle (Hesme) är full av uppdämda känslor som hon aldrig låter varken oss eller någon annan ta del av. Nyss utsläppt efter att ha suttit i fängelse har hon inte träffat sin son Yohan (Couleau) på flera år. En relation hon nu tafatt försöker att reparera.

Fiskaren Tony (Gadebois) svarar på en kontaktannons Angèle har lagt ut och de stämmer träff på ett kafé. Vid första anblicken verkar det inte handla om någon ?match made in heaven?. Men även om det inte uppstår ljuv musik hänger sig Angèle kvar vid den tysta trygga Tony, i hopp om att få ordning på sitt liv snarare än att uppleva ett passionerat äventyr.

Hur de här två komplicerade och omaka karaktärerna, som spelas av två starka skådespelare, utvecklar relationen är filmens främsta behållning. Dialogen är sparsam och det ges inga förklaringar eller kommentarer till vare sig Angèles eller Tonys handlande. I stället låter Delaporte bilderna berätta. Framtoningen är återhållsam - men intim. Detta subtila lite kärva naturalistiska debutdrama kräver en del tålamod. Men det är väl värt det. Man blir alldeles fantastiskt varm i själen.

Av: Emma Dahlin kultur@unt.se

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

 

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »