Publicerad: 2012-04-13 06:28
Läs upp
Laddar...

Smart relationskomedi

RECENSION: Den romantiska komedin tillhör de mest formstöpta och förutsägbara filmgenrerna. Just därför känns denna uppföljare till den lyckade succén Bridesmaids så fräsch och sevärd, skriver Björn Lövenlid.

Film

Friends with kids

Regi & manus: Jennifer Westfeldt

Musik: Marcelo Zarvos. Foto: William Rexer. I rollerna: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Jon Hamm, Kristen Wiig, Maya Rudolph, Chris O’Dowd, Megan Fox med flera.Friends with kids börjar som en sexfixerad komedi full av flåsiga oneliners, i samma stil som den erbarmligt överspända tv-serien Cougar Town.

Ganska snart skalas emellertid den förvuxna collegehumorn av filmlöken och fram träder en intelligent och välspelad dramakomedi om ett relationsexperiment med stora komplikationer.

I centrum står ett välmående medelklassgäng på Manhattan, typiska New Yorkers med liberala värderingar och ett mycket distanserat förhållande till det omgivande småstads-Amerikas konservativa familjevärderingar.

När dessa par börjar skaffa barn förändras också livet i grunden, inte bara för de nyblivna föräldrarna utan också för de enda kvarvarande singlarna i kompisgänget som ser sina gamla coola vänner förvandlas till sjavigt klädda och hålögda snor- och bajstorkare med kort stubin.

I stället för att fortsätta leta efter lämpliga partners att bilda egna familjer med så bestämmer sig singlarna Jason och Julie för att skaffa barn tillsammans, trots att de inte attraheras det minsta av varandra.

Jennifer Westfeldt, som tillhör en svensk adelssläkt på svärdsidan, firar stora triumfer här som manusförfattare, producent, regissör och filmstjärna.

Sekvensen då de kryper ned nakna under lakanen och försöker skaffa barn på traditionell väg, utan att över huvud taget tända sexuellt på varandra, kan vara en av de mest originella samlagsscenerna som har förekommit i en högbudgetfilm.

Föräldraskap och gemensamt boende utan några som helst äktenskapliga välsignelser eller förpliktelser visar sig också vara en god idé, till en början. Men precis som många traditionella familjebildningar, så börjar även denna relation knaka i fogarna och problemen ställs på sin spets i en sådan där härlig och klassisk middagsscen då en gäst dricker för mycket och plötsligt säger sådant som tidigare har varit outtalat.

Den romantiska komedin tillhör de mest formstöpta och förutsägbara filmgenrerna. Just därför känns denna uppföljare till den lyckade succén Bridesmaids så fräsch och sevärd.

Mot slutet bäddas det för en riktig moralkaka i manuset, men den realiseras bara till hälften. Den här relationskomedin är komplicerad, precis som livet självt.

Av: Björn Lövenlid bjorn.lovenlid@unt.se

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

 

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »