Publicerad: 2012-04-04 06:09
Läs upp
Laddar...

Titanic behöver inte 3D

RECENSION: 3D-fiaskot till trots, att Titanic går upp på bio igen är en välgärning. Den må ha snart 15 år på nacken – men Titanic är fortfarande en häpnadsväckande film rent visuellt, skriver Daniel Åberg.

Film

Titanic

Regi: James Cameron

Spegeln. Manus: James Cameron. Foto: Russell Carpenter. I rollerna: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Billy Zane med fleraDet var väl lika oundvikligt som kollisionen med isberget – lagom till 100-årsminnet av att Titanic sjönk går James Camerons film upp på biograferna igen, nu i 3D. Filmen som slog alla rekord, ackompanjerad av Celine Dions monsterhit My heart will go on som kom att bli en av tidernas mest sålda singlar. Allt med Titanic, såväl fartyget som filmen – blev megastort.

Handlingen behöver ingen närmare presentation. Rik olycklig flicka (Kate Winslet) möter lycklig fattig pojke (Leonardo DiCaprio) och ljuv kärlek uppstår. Det unga parets tid tillsammans är dock uppmätt, fartyget stävar mot sin undergång och mången tår kommer att fällas innan Titanic nått sin grav 3 000 meter under ytan i Atlanten.

Jag gick till pressvisningen av den "nya" versionen med oväntat stora förväntningar. 3D-konverteringar av filmer gjorda för 2D brukar trots det påstådda nya djupseendet bli platta tillställningar, men om någon skulle kunna ro det i land vore det väl perfektionisten James Cameron, resonerade jag.

Tyvärr hade jag fel. Ett par gånger i filmens början då vi först får syna det respektingivande fartyget bidrar den tredje dimensionen möjligen till ett extra sug i magen, men sedan känns glasögonen bara i vägen.

Men 3D-fiaskot till trots, att Titanic går upp på bio igen är en välgärning. Den må ha snart 15 år på nacken – men Titanic är fortfarande en häpnadsväckande film rent visuellt. James Cameron har alltid legat i teknisk framkant i sina filmer, men när det gäller Titanic tog han i från tårna. Han byggde upp hela fartyget i en gigantisk vattentank utanför Mexikos kust (och sänkte det sedan), han slösade så mycket pengar på att perfekt återge fartyget i detalj att filmbolaget oroade sig för konkurs och han drev filmteamet till vansinne under den halvårslånga inspelningen.

Men säga vad man vill om Cameron – det gav resultat. Faktum är att jag är mer imponerad av Titanic år 2012 än när jag såg den på bio första gången vintern 1998, då jag som 23-årig cineast endast motvilligt gjorde ett sällsynt besök på Filmstaden i stället för att som vanligt gå och se någon smal film på Fyrisbiografen. Visst imponerades jag tekniskt – men ryckas med i den överdådiga kärlekshistorien? Aldrig.

Som 37-åring däremot, köper jag rubbet. Slutet må vara spoilat, men vilken resa vi bjuds på längs vägen.

Av: Daniel Åberg kultur@unt.se

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

 

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »