Publicerad: 2012-10-05 06:00
Läs upp
Omar Raddad (Sami Bouajila) dömdes till 18 års fängelse för mord när hans arbetsgivare hittades död 1991 i Cannes.
Foto: Folkets bio
Laddar...

Välgjort om tragiskt rättsfall

RECENSION: Roschdy Zerns film fungerar som en introduktion till fallet Omar Raddad, där en man felaktigt dömdes för mord i Frankrike, skriver Kjell Vowles.

Film

Omar dödade mig
Regi: Roschdy Zem
Fyrisbiografen. Manus: Olivier Gorce, Roschdy Zem Foto: Jérôme Almeras Musik: Alexandre Azaria I rollerna: Sami Bouajila, Denis Podalydès, m fl.Sommaren 1991 hittas den rika änkan Ghislaine Marchal död i källaren i hennes hus i Sydfrankrike. På väggen står "Omar dödade mig" skrivet i blod. Omar är hennes marockanska trädgårdsmästare - Omar Raddad - som varken kan läsa eller skriva, och som har dålig franska. Trots stora brister i utredningen, och avsaknaden av all form av teknisk bevisning, döms Raddad till 18 års fängelse. Fallet blir medialt uppmärksammat. En stor del av den franska allmänheten ser domen som en symbol för ett rasistiskt rättsystem.

I Roschdy Zems filmversion får vi följa Omar Raddads tragiska historia. Från mordet 1991 fram till domen 1994, och sedan vidare genom den långa kampen som fortfarande pågår för att rentvå hans namn. Raddad porträtteras lysande av Sami Bouajila, som med milda men ständigt sorgsna ögon slåss mot Frankrikes rättssystem, trots att han inte behärskar språket. Till sin hjälp har han journalisten Pierre-Emmanuel Vaugrenard (Denis Podalydès), som efter domen börjar forska i fallet och upptäcker många märkliga omständigheter. Till exempel att det manliga dna som hittades på mordplatsen inte matchade Omar Raddads. Eller att datumet för Marchals död ändrades från 24 juni till 23 juni. Misstaget skylldes på ett skrivfel av rättsläkaren, men gjorde samtidigt att Raddads alibi inte höll.

Roschdy Zem har gjort en gripande film som för de flesta utanför Frankrike antagligen fungerar som en introduktion till fallet Omar Raddad. Det är effektivt berättat, och det är skickligt komponerat med klipp i både tid och rum. Dock tar sig regissören väl stora historiska friheter, vilket sänker filmens sanningsanspråk. Journalisten Pierre-Emmanuel Vaugrenard är exempelvis en fiktiv karaktär, även om han är inspirerad av den verkliga journalisten Jean-Marie Rouart. Även Vaugrenards assistent är uppdiktad. Hennes medverkan löser visserligen vissa berättartekniska knutar, men det blir problematiskt med påhittade figurer i en så infekterad historia som Omar Raddads.

Av: Kjell Vowles kultur@unt.se

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

I den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång. 
Bild: Folkets bio
Foto: Folkets bioI den senegalesiska "I dag" får vi veta att Satché ska dö. Riktigt varför förblir ett mysterium men han möter folk och blir firad på gatorna när han glider runt i sin stad, till synes för en allra sista gång.

Nära dödenupplevelse

I bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis. 
Bild: Myles Aronowitz
Foto: Myles AronowitzI bitvis mycket spännande "Non-stop" får Bill (Liam Neeson) händerna fulla på Atlantflygningen han ska övervaka i rollen som flygplanspolis.

Våldsam fobiträning

Ricky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine? 
Bild: Disney
Foto: DisneyRicky Gervais och Grodan Kermit, eller är det hans ondskefulle dubbelgångare Constantine?

Roligt men segt

98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.
Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio98-åriga Goro Wergeland var den äldsta medlemmen i volleybollaget Optimisterna. Tyvärr dog hon innan filmen hade premiär i Norge.

Fångar idrottens kärna

Peter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".
Bild: SF
Foto: SFPeter Magnusson som Eric och Karin Lithman som Emma i den inte överdrivet roliga komedin "10 000 timmar".

Mer träning behövs

Bild: Nathaniel E. Bell
Foto: Nathaniel E. BellKevin Spacey som ”onde” Francis Underwood i "House of Cards".

"Rösta på Jed Bartlett!"

 

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »