Publicerad: 2012-04-27 07:03
Läs upp
Rikard Ekholm.
Foto: Pelle Johansson
Laddar...

Fnörd - inte lika bra som nörd

Det som bäst visar nördkulturens inflytande och styrka går upp på bio i dag, skriver Rikard Ekholm om The Avengers.

En sedelärande historia om äkta vara: Det finns alltid de som hänger på nya trender utan att egentligen bry sig, på riktigt. Som dem som lyssnade på The Clash, 1979, för att det var ”rätt”, men inte förstod det politiska budskapet och allvaret i upproren i Londons förorter. Och som dem som under 60-talet fann Den nya vågens skakiga filmkameror och naturliga ljus fashionabelt, utan att förstå viljan bakom att bryta ett stelt och förljuget filmskapande. Ni vet precis vad jag talar om: De som gör allt som ligger i tiden bara för att göra ”rätt”. Den senaste av detta slag har nu fått ett namn: fnörd; förkortningen av ”fejk nörd”. Alltså, en person som inte är nörd på riktigt, utan som bara fejkar sin nördighet.

Första gången jag hörde uttrycket var när enastående serieförfattaren Mark Millar berättade att hans agent hade kallat superhjälten ”Green Lantern” för ”The Green Lantern.” Ett allvarligt misstag, om vi ska tro berättelsen. För något har hänt på det kulturella landskapet, något som är distinkt för vår tid – nörden har blivit modern, fått inflytande, blivit populär och kanske till och med blivit cool. Aldrig tidigare har något liknande skådats.

Millar vet vad han talar om. Hans mor dog när han var liten och han sökte sin tillflykt till seriernas värld. Han var ingen snygging och blyg inför tjejerna. Och han var ingen sportkille, däremot hade han ett kunskapsöverflöd om seriehjältar och superskurkar, deras karaktärsdrag, svagheter, superkrafter och inte minst den sensmoral som alltid finns inbakad i berättelserna. En kunskap som inte förrän nu har blivit riktigt, riktigt het.
Ta bara Christopher Nolan, en av vår tids mest begåvade filmregissörer. Han gör äkta nördfilmer. Till sommaren kommer hans tredje Batmanfilm, The Dark Knight Returns. De två första filmerna är fantastiska, konstnärliga rent utav, och drar in ohyggligt mycket pengar (1,4 miljarder dollar!).

Fast det som bäst visar nördkulturens inflytande och styrka går upp på bio i dag. Nu har nämligen The Avengers premiär. Där samsas Hulken, Captain America, Iron Man, Thor, Black Widow, Hawkeye och Nick Fury. Karaktärer som förr ansågs vara skräp, eller något för barn, har nu blivit extraordinära och kulturbärande. Vi äkta nördar, har väntat på denna film sedan vi var små och nu är den alltså här, dessutom med de allra bästa skådespelarna, kostymörerna, manusförfattarna och den är regisserad av nördkungen Joss Whedon, skaparen av både Firefly och Buffy, två kultförklarade tv-serier.

Här tar den sedelärande historien slut, och vad är då sensmoralen? Jo, är du inte snyggast, eller klassens ljus, eller tillhör sportgänget, ge inte upp. Du kommer sannolikt bli nörd. Se bara till att inte bli fnörd. Gå hela vägen, gör det du gör på riktigt så kanske, kanske blir det något extraordinärt även av dig. Lycka till!

 

Av: Rikard Ekholm kultur@unt.se

Snapsvisan har en lång tradition i Sverige, inte minst i Uppsala.  Bild: Hasse Holmberg / TT
Foto: Hasse Holmberg / TTSnapsvisan har en lång tradition i Sverige, inte minst i Uppsala.

Sjung hopp fadderallan... skriv!

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.  Bild: Model house
Foto: Model house På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.

Musikveckans artister klara

 


 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »