FÀrgstarka mÄlningar tar plats pÄ Konstmuseet

Uppsala konstmuseum har fÄtt en större donation med mÄleri. KonstnÀren har sjÀlv gjort urvalet ur flera decenniers skapande.

OljemÄlning av Sture Meijer "Duvan" (2016). En av 14 mÄlningar som visas pÄ fjÀrde vÄningen pÄ Uppsala konstmuseum ett par mÄnader framöver.

OljemÄlning av Sture Meijer "Duvan" (2016). En av 14 mÄlningar som visas pÄ fjÀrde vÄningen pÄ Uppsala konstmuseum ett par mÄnader framöver.

Foto: PĂ€r Fredin

Konst2019-11-28 07:00

Uppsala konstmuseum har under Äret fÄtt ta emot en donation frÄn konstnÀren Sture Meijer. Den bestÄr av 14 oljemÄlningar och ska visas ett tag pÄ museet.

 â€“ Jag kan ju inte ha dem stĂ„ende i hĂ€r i ateljĂ©n lĂ€ngre, man lever ju inte för evigt. Det kĂ€nns jĂ€tteskönt att de har fĂ„tt gĂ„ ivĂ€g till Uppsala, sĂ€ger konstnĂ€ren pĂ„ telefon hemma i KĂ„ge, strax norr om SkellefteĂ„.

Sture Meijer Ă€r verksam i just KĂ„ge som mĂ„lare,  tecknare och grafiker sedan mer Ă€n femtio Ă„r tillbaka och rĂ€knas till en av de svenska stora samtida konstnĂ€rerna. Hans verk Ă€r kraftfulla och har alltid mĂ€nniskan i fokus.

–  I Uppsala har jag mĂ„nga konstintresserade vĂ€nner. Jag kĂ€nner Daniel WerkmĂ€ster (chef för Uppsala konstmuseum) och har stĂ€llt ut en del hos honom. Jag behövde inte vĂ€nta lĂ€nge efter det att jag hade ringt och undrat om han var intresserad av en donation, han kom hit vĂ€ldigt fort!

Urvalet till donationen  han konstnĂ€ren gjort sjĂ€lv. De 14 mĂ„lningarna som Uppsala konstmuseum fĂ„r Ă€r skapade frĂ„n 1967 till 2017. Enligt  Ă…sa  Thörnlund, intendent vid Uppsala konstmuseum, speglar de olika faser i hans konstnĂ€rskap.

– Man kan se att vissa element följt honom genom hans liv. Hans bilder innehĂ„ller mycket mĂ€nniskor, anonyma gestalter. Jag ser det som att han berĂ€ttar om den ensamma mĂ€nniskans existens. MĂ„lningarna Ă€r poetiska och har mĂ„nga lager att fĂ„ syn pĂ„ och tolka, sĂ€ger hon.

Uppsala konstmuseum tar ofta emot donationer. Dess samlingar byggt pĂ„ just sĂ„dana, samt pĂ„ egna inköp. Grunden Ă€r en donation frĂ„n Uplands konstförening, med bland annat ett stort antal blad med 1800-talsgrafik. En annan större del av samlingarna kommer frĂ„n keramikfabriken Uppsala-Ekeby som donerades 1981. Den utgörs av 1600 föremĂ„l som visar fabrikens konstdesign fram till nedlĂ€ggningen 1978.  

Konstmuseet har ocksÄ satsat aktivt pÄ att samla verk av UpplandskonstnÀrer som Gusten Widerbeck (1879-1970) . Han avbildade Uppsala och UppsalaslÀtten under hela sitt yrkesliv. Det har ocksÄ mottagit en samling som utgör konstnÀren Gustaf FÀngströms (1905-1999) livsverk bestÄende av mÄleri, grafik och kollage, vilket kan sÀgas visa den konstnÀrliga utvecklingen under nÀstan hela 1900-talet. I samlingarna finns Àven flera UppsalakonstnÀrer, verksamma vid förra sekelskiftet.

– Vi har till exempel fĂ„tt en donation av samlingar efter Mathilde  Wigert-Österlund, verksam i Uppsala under sin levnad och kĂ€nd bland annat för applikationsbonaden "Den svarta kalken"som skĂ€nktes till Uppsala domkyrka 1931. Förutom mĂ„lningar, bestĂ„r den ocksĂ„ av böcker och skissböcker. NĂ„got som vi kan tĂ€nker oss intresserar konstforskare, sĂ€ger Åsa Thörnlund.

Samlingarna bestĂ„r idag av cirka 12 000 verk. Det mesta Ă€r inlĂ„st i magasin tills det ska visas i nĂ„gon utstĂ€llning  pĂ„ Konstmuseet. Annat lĂ„nas ut till andra museer. Eller om nĂ„gon forskare eller författare frĂ„gar efter verk eller texter kan de fĂ„ ta del av det.

PÄ lördag 30 november invigs utstÀllningen med Sture Meijers tavlor. SjÀlv kommer han inte att vara dÀr.

–  Men det gör mig verkligt glad att Göran Hillman ska inviga utstĂ€llningen. Han har skrivit böcker om min konst pĂ„ förlaget Raster i Stockholm som gav ut konstböcker. Det finns inte lĂ€ngre.

Men utstÀllningen med Sture Meijers 14 mÄlningar kan ses i Uppsala konstmuseums Studio 4 fram till och med 23 februari 2020. NÄgra av hans verk i guache ska ocksÄ finnas till försÀljning i museets shop.

Sture Meijer, vÀlrenommerad konstnÀr, har donerat 14 oljemÄlningar till Uppsala konstmuseum.
Sture Meijer, vÀlrenommerad konstnÀr, har donerat 14 oljemÄlningar till Uppsala konstmuseum.
En expressiv kolorist

Sture Meijer

Svensk mÄlare, tecknare, grafiker och skulptör

Född 1931.

Bor i KÄge utanför SkellefteÄ.

Meijer studerade 1951 vid Académie Libre i Stockholm och finns representerad vid ett antal museer, bland annat Moderna museet, SkellefteÄ museum och Göteborgs konstmuseum.

 Sture Meijer har utfört offentliga utsmyckningar i ett flera stĂ€der, bland annat i SkellefteĂ„, UmeĂ„, BorlĂ€nge, Boden, Ludvika, LuleĂ„, SödertĂ€lje. Det finns ocksĂ„ verk av honom i Uppsala Universitets konstsamlingar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om