"Händerna är mina bästa verktyg"

Hennes verk finns i offentliga miljöer i hela landet. Utställningen "Öga mot öga" är Hanna Belings största i hemstaden Uppsala.

Uppsalakonstnären Hanna Beling ställer ut skulpturer i alla storlekar på Bror Hjorths hus. I förgrunden skymtar en skulptur av dottern Tora.

Uppsalakonstnären Hanna Beling ställer ut skulpturer i alla storlekar på Bror Hjorths hus. I förgrunden skymtar en skulptur av dottern Tora.

Foto: SvenOlof Ahlgren

Konst2019-11-29 17:00

I det vitmålade utställningsrummet på Bror Hjorths hus står redan några skulpturer och blickar mot betraktaren. Konstnären är på plats så här dagarna före och håller på att arrangera verken inför lördagens vernissage.

 – De här är gjorda av bivax, jag gör alla mina originalskulpturer i det materialet. Jag tycker om att arbeta med händerna i det uppvärmda vaxet innan jag gör silikonformar efter dem. Händerna är mina bästa verktyg, säger hon vid skulpturerna av en liten orangutang, en hare och en gris.

Men hon gör porträttbyster och helkroppsskulpturer av människor också. De på utställningen är av hennes två döttrar i olika åldrar. 

–  Jag är fascinerad av barn, hur deras kroppar förändras när de växer. Och vad som händer när man gör flera storlekar av samma motiv. Den stora skulpturen av min dotter Tora när hon sitter har jag gjort i tre olika, varav en pytteliten, säger Hanna Beling.

–  Hon föddes för tidigt och vägde bara 802 gram men var så livskraftig. Jag ville visa all den styrka som finns i henne.

Hanna Beling, född 1972, är uppvuxen i Uppsala.

–  När jag gick på gymnasiet i Katedralskolan väntade jag ivrigt på att skolan skulle ta slut så jag kunde börja med min konstnärliga utbildning, berättar hon.

Hon inledde den på Folkuniversitetet i Uppsala. Sedan gick hon på Nyckelviksskolan i Stockholm, en skulpturkurs och kom in på Konsthögskolan i Stockholm och var elev där 1995–2001. Då gav Marie Louise Ekman henne uppdraget att skapa själva ansiktet till den kollektivt skapade skulpturen av skådespelaren Margareta Krook. Nu står den vid ett av Dramatens hörn i Stockholm.

– Man ser ofta folk stå där och klappa den, den har ju värmeslingor i sig. Vi i projektgruppen som gjorde den skulpturen fick sedan i uppdrag att skapa en skulptur av Astrid Lindgren till torget i Vimmerby, berättar Hanna Beling.

 Hennes verk finns på många offentliga platser runt om i Sverige. Då är de oftast gjutna i brons eller aluminium, för att tåla utomhusklimat och mindre ömma beröringar. Som till exempel den av Bosse Östlin från Glada Hudikteatern som står på en gata i Hudiksvall.

 I Uppsala finns  Hanna Belings minnesmärke över Fadime Sahindal vid Östra Ågatan-Bangårdsgatan, en liten nyfödd kalv vid Biotopia i Vasaparken och en chihuahua med uppspärrade öron och bärnstensögon i Stadsskogen. 

Utställningen "Öga mot öga" kan ses till och med 26 januari 2020.

Hanna Beling kommer från en släkt av kurbitsmålare och tecknare och har vuxit upp i Uppsala. Redan när hon gick på Katedralskolan visste hon att hon ville bli konstnär.
Hanna Beling kommer från en släkt av kurbitsmålare och tecknare och har vuxit upp i Uppsala. Redan när hon gick på Katedralskolan visste hon att hon ville bli konstnär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!