Julkalendern som skapas av konstnärer

I december förvandlas det gula planket mot Walmstedtska gården på Sysslomansgatan till en adventskalender. Bakom initiativet ligger Uppsala konstnärsklubb.

Meline Höijer Schous bildserie var först ut i Uppsala konstnärsklubbs kalender i söndags.

Meline Höijer Schous bildserie var först ut i Uppsala konstnärsklubbs kalender i söndags.

Foto:

Konst2019-12-02 11:00

– Galleri 1 är ju stängt på grund av ombyggnad. När vi spånade kring vad vi skulle kunna göra i stället så dök idén om en julkalender upp, berättar Ylva Dahlman, konstnär och medlem av Uppsala konstnärsklubb (UKK).

23 av föreningens medlemmar har skapat verk, främst tavlor, som kommer att ställas ut mellan 1 och 24 december. Stuart Mayes dubblerar – annars är det ett konstverk, eller serie av mindre verk, per konstnär och dag som gäller. Konstverken placeras i det 90 x 60 centimeter stora skåp som sitter på planket mot Walmstedtska gården intill Saluhallen.

– Det blir kul att få visa konst direkt på gatan. Vår förhoppning är att många ska stanna till och se "dagens konstverk", säger Ylva Dahlman, som själv ställer ut på torsdag 5 december.

Hon tycker sig märka ett visst motstånd mot att gå in på gallerier och ta del av konst. Då är det enklare att stanna till på trottoaren och betrakta konstverken i förbifarten, tror hon.

Om årets julkalender blir början på en tradition för UKK lär visa sig. Viktigast för Ylva Dahlman och hennes kollegor är att konsten tillgängliggörs. Dagens "adventslucka" kommer också att kunna ses på UKK:s Facebook- och Instagramsidor.

Det just nu stängda Galleri 1 ligger i längan mitt emot Walmstedtskas huvudbyggnad. Galleriet kommer att öppnas under våren 2020 när huset är ombyggt och renoverat. Samtidigt lämnar UKK över Å-huset till Uppsala författarsällskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!