Karin Strömbom stänger sitt galleri

Efter fyrtio år i branschen plockar Karin Strömbom ner tavlorna i galleriet på Sysslomansgatan för gott.

Karin Strömbom blev fascinerad av modern konst redan som barn, när hon besökte Moderna museet med sina föräldrar. Yrkesvalet som vuxen blev att arbeta med konst som gallerist .

Karin Strömbom blev fascinerad av modern konst redan som barn, när hon besökte Moderna museet med sina föräldrar. Yrkesvalet som vuxen blev att arbeta med konst som gallerist .

Foto: Svetlana P Jansson

Konst2019-11-10 07:00

 – Redan när jag besökte Moderna museet som barn på 1950-talet så blev jag fascinerad av den minimalistiska konsten. Den fascinationen har sedan följt mig genom livet, säger Karin Strömbom.

Det är en gråmulen novembereftermiddag, men väggarna inne i det dockskåpslilla galleriet på Sysslomansgatan 5 lyser klart vita bakom färgrika målningar av Gudrun Westerlund. 

Det är den allra sista utställningen någonsin på Galleri Strömbom. Efter fyrtio år i branschen kommer Karin Strömbom att stänga galleriet för gott.

–  Fyrtio år är en lång tid och nu räcker det, säger hon.

Men hon berättar också om en förändrad konstmarknad, där många köper konst på nätet istället för i gallerier.

Karin Strömbom är född i Uppsala. Här läste hon också konsthistoria och andra humanistiska ämnen vid Uppsala universitet.

–  Jag blev bjuden på middag i Stockholm hos två damer som hade ett galleri. Så fick jag börja som praktikant hos dem och blev där i flera år, berättar Karin Strömbom.

När de båda damerna sålde sitt galleri öppnade Karin Strömbom ett eget på Östermalm.Under praktikanttiden hade hon skapat kontakter och ryktet om hennes galleri spred sig i konstnärsvärlden. 

–  Jag gick på elevvisningar på konstskolor och blev hembjuden till konstnärer. Det hände att jag reste till London och Paris och tittade på konst, berättar hon.

Efter sju år flyttade hon tillbaka till födelsestaden. De första tre åren i Uppsala hade hon galleri hemma i vardagsrummet. Galleri Strömbom öppnade på Skolgatan 1997 och det blev snabbt en institution bland konstintresserade Uppsalabor.

Men 20 år senare såldes fastigheten, alla hyresgäster sades upp och Karin Strömbom blev lokalsökande.

– Jag hade utställningar hemma i vardagsrummet för särskilt inbjudna som konstföreningar under något år igen. Så fick jag höra att den här lokalen skulle renoveras och tog kontakt med bostadsrättsföreningen som äger den.

Hon godkändes direkt av styrelsen, Galleri Strömbom ville de gärna ha som hyresgäst.

Vid lokalens fönster står en "spansk stol" i metall och läder. Den har följt Karin Strömbom i alla de gallerier som hon drivit.

– Jag har ställt ut det jag själv tycker om, abstrakt och konkret konst. 

När jag ber henne räkna upp några konstnärer som hon ställt ut, nämner hon Lars Erik Falk, Peter Freudental och Peder Josefsson. Men också Lars Holm och Agneta Forslund. Hon hejdar sig och menar att konstnärerna som ställt ut i hennes galleri är så många.

 I samband med utställningarna har det varit föredrag och konserter. När dåvarande regissören på Uppsala stadsteater, Ulf Fredriksson ställde ut måleri, var det en skådespelare som agerade då det var vernissage.

–  Men jag har bara ställt ut en handfull Uppsalakonstnärer. De har ju egna utställningslokaler, säger hon och nickar åt Galleri 1 till.

Efter sista utställningsdagen ska hon städa ur lokalen och fixa de många spikhålen på väggarna. Sista november ska nycklarna lämnas in.

– Här i Uppsala har det varit fantastiskt med konstintresserade och kunniga besökare och kunder. Många av dem har  återkommit troget genom åren. 

Men rollen som mecenat, välgörare, vill hon tona ned.

–  Visst har det hänt att jag har stöttat ibland när någon haft det väldigt besvärligt, och några av konstnärerna har jag  fått som privata vänner. Som Gudrun Westerlund till exempel, säger hon och visar på målningarnas särdrag, typiska för konstnären.

Söndagen 10 november, är sista dagen som Galleri Strömbom har öppet.

"Den spanska stolen" har hängt med i Galleri Strömboms olika lokaler.
"Den spanska stolen" har hängt med i Galleri Strömboms olika lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!