"Skönt att få bli en i publiken"

Efter många år på Reginateatern i Uppsala tackar Maria Björk för sig. Nu hägrar pensionärslivet med gott om tid för att plocka upp en gammal hobby.

Maria Björk på plats i den salong hon gärna besöker framöver - fast då som en i publiken.

Maria Björk på plats i den salong hon gärna besöker framöver - fast då som en i publiken.

Foto: Svetlana P Jansson

Kultur och Nöje2019-12-02 07:00

Under de senaste fyra åren har Maria Björk varit konstnärlig ledare och chef för den lilla teatern med det breda programmet på Trädgårdsgatan. Dessförinnan arbetade hon som producent under ett tiotal år samtidigt som maken Paul Kessel var chef.

 –  Jag har varit hundraprocentigt engagerad i jobbet som chef för Regina. Det har verkligen handlat om 24/7 vecka ut och vecka in året om. Det är nog enda sättet man kan sköta det här jobbet på, man kan inte gå på halvfart. Samtidigt är det viktigt att inte gå över gränsen och bli uppslukad. Som tur är har jag haft fantastiska medarbetare som jag kunnat lita på fullständigt, säger hon.

Om det känns vemodigt att lämna över ledarskapet? Nej, inte särskilt. Kärleken till Regina är intakt, men Maria Björk tillstår att det ska bli skönt att "slippa bestämma" och framöver kunna slå sig ned i salongen som en vanlig besökare. Hon fyller 65 i början av 2020 och kommer att slutföra en del projekt under den tid som återstår till pensionsdagen.

En av anledningarna till att Maria Björk trivts så bra är den stora och trogna publiken. Teatern har sedan länge även en stor vänförening, vars ideella insatser blivit en av teaterns grundpelare. Medlemmarna fungerar som ambassadörer och bemannar garderoben bland mycket annat.

Om Regina och publiken har ett nära förhållande så gäller detsamma för relationen mellan teatern och alla de skådespelare och artister som uppträder. Många av dem har blivit stammisar. Dit hör artister som Lennie Norman. Ronny Eriksson, Carl-Einar Häckner, Maria Möller med flera. Maria Björk har ofta fått höra att "det är som att komma hem" när några kvällar på Regina finns med i turnéschemat.

– Lill-Babs var en av dem som trivdes i det lilla formatet hos oss. Hon var alltid så gullig. Frågade man om hon ville ha en bit mat sa hon alltid: "nej, det behövs inte, det räcker med en knäckemacka", berättar Maria Björk.

På Regina finns också gott om utrymme för Uppsalabaserad musik och underhållning. Jazzkonstellationen Peter Lind & The Cabaret Band, underhållaren Jacke Sjödin och Kesselofski & Fiske hör till de flitigaste gästerna.

– Många av "våra" artister skulle egentligen kunna fylla större salonger. Men det blir inte samma upplevelse för publiken i en stor sal som i en intim salong. Det gör att många heller kör några kvällar i rad hos oss i stället för att ge en enstaka föreställning på en större scen, säger Maria Björk.

Regina är också hem för många av gymnasieskolornas shower och musikaler liksom flera av studentspexen och Wiks folkhögskola.

– Det är så vi vill ha det, brett och varierat. Men samtidigt som Regina ska vara ett hus för alla så betyder det inte att vi ska vara en scen där man bara kan gå upp och lattja. Alla produktioner måste hålla hög nivå. 

Själv har Maria Björk inte känt någon dragning till att stå på scen trots att hon som elvaåring faktiskt uppträdde i 60-talets stora nöjesprogram i SVT: Hylands hörna. Det var 1966 – i den hörna som gått till tv-historien på grund av Per Oscarssons tilltag att klä av sig i underkläderna.

– Jag var med i en sånggrupp som sjöng gospel under Aase Fridegårds ledning. Vi höll i gång under några år och det var riktigt kul, minns hon.

Som pensionär planerar Maria Björk att ta upp en hobby som hon inte riktigt haft tid till under yrkeslivet.

– Jag älskar att måla. Det ska bli underbart att kunna ägna sig åt det.

Maria Björk har trivts som chef på Regina, men nu är tiden mogen att lämna över. "Det ska bli skönt att slippa bestämma", säger hon.
Maria Björk har trivts som chef på Regina, men nu är tiden mogen att lämna över. "Det ska bli skönt att slippa bestämma", säger hon.
Reginateatern

Historia: Biograf-teatern Regina ritades av stadsarkitekten Gunnar Leche 1925. Under åren har den bytt namn och skepnad flera gånger. I början av 2000-talet var huset rivningshotat. Men lagom till nyöppningen 2005 hade Reginateatern renoverats och delvis återställts till sitt ursprungliga utseende.

Nu: Regina drivs av Uppsala kommun som en gästspelsscen. I väntan på att en ny chef är utsedd leds verksamheten av Maria Nilsson och Casper Verner-Carlsson som är anställda på Regina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!