Publicerad: 2007-04-25 00:01, senaste uppdaterad: 2010-03-04 02:03
Läs upp
Från vänster Mattias Pentti, Gabbi Dluzewski, Anders Wällensjö Lindh och Adam Grauman.
Foto: Rolf Hamilton
Laddar...

Mad Artwork är trötta på tungsinne

Mad Artwork representerar Uppland i årets Musik Direkt-final i Karlskrona. Med sin progressiva rockmusik går Uppsalabandet till angrepp mot "den meningslösa och självupptagna deppighet" som de tycker blivit norm i musikvärlden.
- Dagens ungdom sitter framför datorn, deppar och äter onyttig mat. Vi vill ta fram det som är bra i livet, säger gitarristen Gabbi Dluzewski, när vi träffas i bandets replokal i Hågaby utanför Uppsala.
Musikaliskt hörs influenser från 60- och 70-talets stora engelska rockband som Jethro Tull och Deep Purple. Kompositionerna är långa och fulla av temavariationer och halsbrytande taktbyten. En låt går i fem plus sex åttondelstakt.
- Det är en kul utmaning att använda udda taktarter och ändå få det att låta naturligt, säger keyboardisten Mattias Pentti.
- Vi blandar in allt från folkmusik till samba och klassisk musik, berättar Adam Grauman.

De unga bandmedlemmarna har redan bestämt sig för att satsa på musik. Adam och Gabbi går i nian i musikklasserna på Baldersskolan. Mattias läser på Rytmusgymnasiet i Stockholm.
Närmast ska Mad Artwork jobba om sitt material inför Musik Direkts riksfestival i Karlskrona den 17-19 maj. Till sommaren har de tänkt spela in en skiva på Gabbis pappas skivbolag. Det ska bli ett medley, en saga om en gammal mans liv.
- Han har stängt in sig själv och levt det dåliga liv som vi är emot. Nu när han är gammal och ser tillbaka inser han att han aldrig har njutit. Det vill vi lyfta fram på ett lättsamt och samtidigt djupt sätt, berättar Gabbi Dluzewski.
Av: Gusten Holm

Arne Wiig, teologie doktor, konstkännare och symbolforskare har skapat en utställning på Salsta slott. Bild: Lena Köster
Foto: Lena KösterArne Wiig, teologie doktor, konstkännare och symbolforskare har skapat en utställning på Salsta slott.

Mannen som gjorde ett experiment

Snapsvisan har en lång tradition i Sverige, inte minst i Uppsala.  Bild: Hasse Holmberg / TT
Foto: Hasse Holmberg / TTSnapsvisan har en lång tradition i Sverige, inte minst i Uppsala.

Sjung hopp fadderallan... skriv!

film
film
En ung receptionist lever i ett destruktivt förhållande och blir attackerad på jobbet. I "A touch of sin" skildras hur några hårt pressade individer, på botten i det snabbt förändrade Kina, tar till våld. Bild: Folkets Bio
Foto: Folkets BioI "A touch of sin" skildras några hårt pressade individer.

Röda Kina i svart skildring

 


 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »