Dags för festival i Roland Keijsers anda

Bortgångne Uppsalamusikern Roland Keijsers ande svävar över årets upplaga av festivalen "Musik–Möten–Mystik!"

Saxofonisten Roland Keijser på en bild från 2007 när han spelade tillsammans med Anglo-Swedish Quintet i Uppsala.

Saxofonisten Roland Keijser på en bild från 2007 när han spelade tillsammans med Anglo-Swedish Quintet i Uppsala.

Foto: Patrik Lundin

Musik2019-11-05 16:00

Nu på torsdag och fredag (7–8 november) arrangeras festivalen på Omnikvariatet i centrala Uppsala. Bakom arrangemanget står i likhet med tidigare upplagor musikern Mattias Risberg, tidigare Uppsalabo men sedan några år bosatt utanför Nora. 

I år lyder underrubriken till festivalen "En hälsning till Roland Keijser".

Annars brukar ju ordet hyllning användas reflexmässigt i sådana här sammanhang?

– Jo, jag vet. Men hyllning blir så pretentiöst och  rimmar dåligt med hur Roland var som person och musiker. Han var en prestigelös människa. Dessutom vet jag faktiskt inte om någon kommer att hålla något förberett tal om honom i samband med festivalens konserter. Att årets festival blir en hälsning tycker jag känns fint och passande, säger Mattias Risberg.

Han lärde känna saxofonisten Roland Keijser (1944–2019) på senare år. De spelade tillsammans ibland och hade en gemensam bakgrund i och med att båda växte upp i Bergslagen.

Roland Keijser gjorde avtryck i det svenska musiklivet under åtskilliga decennier. Han spelade i konstellationer som Roland Keijsers Kvartett, Blå Tåget och Arbete & Fritid. Han gav också ut flera soloalbum. År 1993 belönades han med en Jazzkatt (”Årets Guldkatt”) och året därpå fick han Jan Johansson-stipendiet. Så sent som 2017 tilldelades han Lars Gullin-stipendiet. 

– Roland var tidigt ute med det som kallas worldmusic och rörde sig gärna i gränslandet mellan jazz och folkmusik, precis som vi gör på festivalen, säger Mattias Risberg.

De musiker som är med och skickar en hälsning till Roland Keijser på "Musik-Möten-Mystik!" i Uppsala går sannerligen inte heller av för hackor.

– Jag vil gärna ha med lokalt förankrade musiker kombinerat med nationella och internationella namn, säger Mattias Risberg och betonar att den musik som kan höras på festivalen knappast kan kallas smal och svårtillgänglig trots att den ligger en bit bortanför den musikaliska mittfåran.

Under torsdagen spelar dels trumslagaren Raymond Strid (bor i Heby) och multiinstrumentalisten Jörgen Adolfsson, dels den norska duon Nils Økland (fiol) och Sigbjørn Apeland (klaviatur). Dessutom medverkar konstnären och musikern Kirsten Holm, som var sambo med Roland Keijser.

På fredagen blir det framträdanden av violinisten Joel Bremer, trion Per Texas Johansson, Mattias Ståhl och Konrad Agnas, samt duon Namna (harpisten och Uppsalabon Stina Hellberg Agback och cellisten Leo Svensson Sander).

För finansieringen av festivalen står Uppsala kommun.

Per Texas Johansson medverkar på fesivalen.
Per Texas Johansson medverkar på fesivalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!